Kultur o Nöje

Rybak spelade med kulturskolan

Västervik Artikeln publicerades
Alexander Rybak spelade med länets kulturskolor. Västervik orkesterförening stod som arrangör för konserten
Foto:Eric Arenius
Alexander Rybak spelade med länets kulturskolor. Västervik orkesterförening stod som arrangör för konserten

Violinisternas Johnny B Goode varvade häxdans med Jerry Lee Lewis i en bejublad konsert med länets kulturskolor. Det var avslutningen på ett tvådagars läger, där Alexander Rybak var mentor.

Omkring 80 stråkelever från länets kulturskolor, mer än 40 av dem från Kalmar, tog i fredags sina fiol- och cellolådor och begav sig till Västervik för ett tvådagarsläger.

Speciellt inbjuden var mellovinnaren från 2009, norske fiolvirtuosen Alexander Rybak.

Redan på fredagen började han öva med barnen, och gjorde även prestationen att skriva autografer till alla barnen. Sedan övades det på bland annat vinnarlåten Fairytale från 2009, men även några vackra nyskrivna sånger i folkviseton som skulle framföras under den två timmar långa konserten på lördagen.

Själva konserten inleddes med de äldre eleverna på kulturskolan, som på ett förträffligt sätt inledde med att ta sig an Adeles sång Rolling in the deep.

Eleverna hyllades också av Rybak, som förklarade att det var en ära att få spela med inte bara de trevligaste utan även mest talangfulla musikerna.

Stora delen av konserten spelade han med eleverna, men det var också några soloprestationer inblandade. Strax innan Rybak spelar Häxdansen, ett verk han själv fascinerades av som åttaåring, och allt sedan dess bestämde sig för att lära sig, tänker jag att han är lite som Johnny B Goode i Chuck Berrys sång, att han kan spela lika lätt som att ringa på en klocka.

Mitt i Häxdansen bryter han också av och gör Häxdansen till en medley, där han sticker in med någon vers av Jerry Lee Lewis sång Great Balls of Fire, innan han återvänder till Häxdansen.

– Man kan spela allt på en fiol, förklarar han.

Hela konserten är lekfull, och det förekommer också lite stuntnummer där Rybak och fem andra violinister spelar med sin egen stråke på varandras instrument.

Rybak är hela tiden fri från choser och det verkar som om han trivs i det fulla konserthuset på Västervik Teater och konferens. Han ser till att barnen får en del av stjärnglansen. När sångerskorna från Västervik sjunger Abba så sätter han sig obemärkt med resten av orkestern och spelar som en av dem.

Som sista låt kör ensemblen en repris på Fairytale, och innan dess ber Rybak publiken att lägga ner sina telefoner och uppleva konserten fullt ut, i riktig HD, i stället för att se den genom en mobiltelefonsskärm. Alla följer uppmaningen, och det blir ett fint slut.

Det hade gått att sälja ut en konsert till, men arrangörerna valde att inte göra det, med motiveringen att lägret i första hand var till för barnen. En extra tvåtimmarskonsert hade varit tuff för dem.

För barnen blev det en stor upplevelse, och i bussen hem till Kalmar dansade de unga musikerna av glädje.