Kultur o Nöje

Säkerhetspolisen, nazisterna och våldet

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

Frågan om hur nazistiska terrorceller planeras kanske inte kunde uppfattas vara så särskilt aktuell, men Christoph Andersson och Andreas Förster beskriver Beate Zschäpe och hennes pojkvänner, de som tog sina liv vid ett misslyckat attentat 2011.

Nazisten som teg

Christoph Andersson och Andreas Förster

(Norstedts)

Detta kunde, ursäkta klarspråket, kunna uppfattas som information i marginalen. Vad angår oss Tysklands affärer och nazi-drömmar? Men icke. Det finns kopplingar till Sverige.

Styrkan i denna bok är författarnas förmåga att skapa sammanhang och synliggöra en helhet. Det idylliska Sverige står inte bortom det högerextrema våldet. NMR:arna kan uppfattas vara ett mindre hot än de så kallade lindholmarna på 30- och 40-talen, men kopplas det svenska ihop med det tyska blir det allvarligare. Och Andersson och Förster visar hur grov brottslighet i Sverige också har varit politisk.

Den stackars Beate Zschäpe kan man fundera över länge, misshandlad från tidiga år. Sitt fortsatta liv får hon tillbringa i fängelse. Men den fråga som tickar under hela berättelsen handlar om polisens hemliga operationer. Vilka har styrt de högerextrema så att de alls kan begå sina brott? Säkerhetspolisen? På 2060-talet kan svaren ges. Då är det lika bra att tills vidare läsa boken!

Att Åsheda stavas just så i boken är dock fel. Åseda ska det vara, Där fanns ett bankkontor lämpligt att råna. Och skulle någon ha invändningar är det bara att trycka av för det kräk som då dör är säkert emot det vi älskar över allt annat, "Den Ariska rasen", som det hette. Också om det är en idiot som håller i skjutvapnet, så är det dock ett skjutvapen.

Den här boken behöver inte alla läsa, men den som är lagd för att tänka över sitt samhälle och sin samtid, har härmed fått ett lästips om en välskriven bok. Christoph Andersson är nog den ende svenske journalist som självklart kunnat hitta en tysk kollega att samarbeta med. Det är en begåvad karl, en riktig reporter.