Kultur o Nöje

Stockholm som antikens Rom – pengar, sex och mat

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

Krogsvängen i Stockholm och jakten på det som är extra allt, egentligen groteskt extra allt, i matväg, är plats för brottet och gav mig vibbar från romarriket.

Sthlm Grotesque

Hanna Lindberg

(Norstedts)

Också i den sönderfallande kulturen var det pengar, sex och mat som gällde. Om detta sa mina latinlärare inte så mycket. De ville få mig att förstå skillnaden mellan gerundium och gerundivum. Det mest frigjorda vi ägnade oss åt var ablativus absolutus. Hur det var i den sönderfallande kulturen fick vi lära oss på annat sätt. Misströsta inte. Hanna Lindberg ger i vår tid stämningarna från den tid som var villkor för den romerska överklassen. Nu är villkoren våra.

Jakten på status är grundtemat i denna spänningsroman. Här är människor som konstruerar sina liv men i grund är det en roman om ondskans egen perverterade logik. På flera sätt handlar det om vanliga, hyggliga människors handikapp att förstå. Ett citat förklarar:

”Galningar blir chefer för företag och ledare för länder för att vanliga människor som du och jag utgår från att de i grund och botten när som vi, att de fungerar på samma sätt, att de menar vad de säger, att de verkligen vill väl, att de vill göra saker bättre.”

Insikten föregicks av varningstecken, men instinkten förhindrar oss att tro det värsta. Det är på sitt sätt konsekvent att guldgalan för mat, Guldkocken, slutar i kaos och mord. Och den märkliga läsupplevelsen om Stockholm på 2000-talet påminner om Rom på 300-talet. Det är bildande att läsa spänningsromaner.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.