Kultur o Nöje

Stockholm som antikens Rom – pengar, sex och mat

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

Krogsvängen i Stockholm och jakten på det som är extra allt, egentligen groteskt extra allt, i matväg, är plats för brottet och gav mig vibbar från romarriket.

Sthlm Grotesque

Hanna Lindberg

(Norstedts)

Också i den sönderfallande kulturen var det pengar, sex och mat som gällde. Om detta sa mina latinlärare inte så mycket. De ville få mig att förstå skillnaden mellan gerundium och gerundivum. Det mest frigjorda vi ägnade oss åt var ablativus absolutus. Hur det var i den sönderfallande kulturen fick vi lära oss på annat sätt. Misströsta inte. Hanna Lindberg ger i vår tid stämningarna från den tid som var villkor för den romerska överklassen. Nu är villkoren våra.

Jakten på status är grundtemat i denna spänningsroman. Här är människor som konstruerar sina liv men i grund är det en roman om ondskans egen perverterade logik. På flera sätt handlar det om vanliga, hyggliga människors handikapp att förstå. Ett citat förklarar:

”Galningar blir chefer för företag och ledare för länder för att vanliga människor som du och jag utgår från att de i grund och botten när som vi, att de fungerar på samma sätt, att de menar vad de säger, att de verkligen vill väl, att de vill göra saker bättre.”

Insikten föregicks av varningstecken, men instinkten förhindrar oss att tro det värsta. Det är på sitt sätt konsekvent att guldgalan för mat, Guldkocken, slutar i kaos och mord. Och den märkliga läsupplevelsen om Stockholm på 2000-talet påminner om Rom på 300-talet. Det är bildande att läsa spänningsromaner.