Kultur o Nöje

Stor variation på den 13:e Vårsalongen

Nybro Artikeln publicerades
White Heat, Magnus Gustavsson. 5 bilder
White Heat, Magnus Gustavsson.

På lördag öppnar den jurybedömda Vårsalongen i Pukeberg, den 13 i ordningen. Årets jury har bestått av Monica Strandberg och Anders Gyllerfeldt.

Alla deltagande konstnärer har någon anknytning till Nybro.

– Det kan vara att man är född och uppvuxen här, eller har gått i skola, eller flyttat hit, säger Bodil Nyström på Nybro konstförening som tog initiativ till Vårsalongen 2005.

Då var den övriga styrelsen skeptisk till om det verkligen fanns tillräckligt många goda konstnärer för att fylla en Vårsalong. Det fanns det, och det finns det. Vartannat år är det måleri, teckning, grafik och foto, alltså tvådimensionell konst, vartannat år konsthantverk och skulptur.

Av 116 verk har 72 valts ut av juryn, 42 förhoppningsfulla konstnärer skickade in verk, 34 kom med.

Måleri i olja / akryl dominerar starkt.. Mest är det kvinnor som visar verk.

– Kanske kan det bero på att det är fler kvinnor som målar. Eller att män inte vågar skicka in sina verk till en jurybedömd utställning, säger Bodil.

Bodil vågade, hon visar tre akvarellcollage.

De flesta av deltagarna har varit med förr, men några nya har kommit till. Som Vårsalongens allra yngsta, Nadine Persson, 17 år, från Orrefors. Nadine går på estetprogrammet på Jenny Nyströmsskolan. Hon visar tre hyperrealistiska porträtt i kol och blyerts av kända personer där hon utgått från fotografier. Också Johan Hjärtstrand, som visar en nakenstudie och ett dramatiskt landskap är ny för året.

Flera är yrkesverksamma konstnärer och har ateljé på Pukeberg. Felix Lönn hargjort poetiska bilder om han byggt upp av små prickar, Eva Sundman, visar ett högst personligt porträtt av en hund, och Magnus Gustavsson som målar människor, drömska och lite tvetydiga bilder.

På Vårsalongen blandas högt och lågt, och om det finns någon röd tråd i utställningen så är det just variation och mångfald - och man kan bli lite imponerad över att det går att ordna en Vårsalong varje år i Nybro!

Fakta

Utställning

Vårsalongen, Pukeberg

Öppen alla dagar utom måndagar från 11 mars till 2 april.

Visa mer...