Kultur o Nöje

"Svensk publik är nytt för oss"

Sverige/London Artikeln publicerades
Matilda Christiansson och Moa Bergström är den Londonbaserade countryduon Fifth Floor som nu är ute på en mindre Sverigeturné.
Foto:Rob Mirage
Matilda Christiansson och Moa Bergström är den Londonbaserade countryduon Fifth Floor som nu är ute på en mindre Sverigeturné.

Matilda Christiansson från Öland är ena halvan av countryduon Fifth Floor som just nu är ute på en mindre Sverigeturné. I kväll spelar de på Seasalt Kitchen i Färjestaden.

Sverigeturnén blir ett möte med helt ny pubik för countryduon som annars har sin bas i London.

– Vi har nästan bara spelat i och utanför London förut och är vana vid en engelsk publik, säger Matilda Christiansson som kommer från Färjestaden, men som sedan fem år tillbaka är bosatt i London.

Tillsammans med Moa Bergström från Helsingborg bildade hon 2014 countryduon Fifth floor som förra året släppte sin första EP och som i höst kommer släppa sitt första fullängdsalbum.

– Efter turnén ska vi åka tillbaka till London och göra färdigt skivan. Tanken är att släppa den i oktober.

Matilda flyttade till London 2012 för att studera musik på Tec Music School, nuvarande Bimm, och det var där som hon träffade Moa.

– Vi hamnade i samma klass och det klickade nästan direkt.

Matilda som skrivit låtar ända sedan hon var elva år och började lyssna på country redan i tonåren visade upp tv-serien Nashville för Moa och snart föll det sig naturligt att det var countrymusik de båda skulle syssla med.

– Men det är mer modern country med influenser av både pop och rock.

Enligt Matilda så är det enkelheten i countryn som har lockat henne.

– Det som behövs är en gitarr och en bra text. Det finns också en känsla i musiken som gör att jag känner mig väldigt hemma.

Enligt Matilda är countryscenen på ganska stark uppgång i London.

– Det är en genre som växer. Det är inga problem att få spelningar.

Samtidigt är det inget som tjejerna kan livnära sig på.

– Nej, det är först nu vi har kunnat börja få betalt för våra spelningar och sett till hur mycket pengar vi lägger ut så tjänar vi fortfarande inget på det.

Drömmen enligt Matilda är dock att kunna ägna sig åt musik på heltid.

– Att bara kunna fokusera på musiken, det är väl dit man någonstans vill nå. Sen vill man så klart spela på större och större ställen, få åka till USA och Nashville. I princip alla stora artister lyssnar på en om man spelar i Nashville

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.