Kultur o Nöje

Syskonkärlek i fokus för Martin Stenmarck

Kalmar Artikeln publicerades
Martin Stenmarck intervjuade alla sina syskon innan de började skriva på manuset.
Foto:Jessica Gow/TT
Martin Stenmarck intervjuade alla sina syskon innan de började skriva på manuset.

Artisten Martin Stenmarck växte upp med elva syskon och med en mamma som ofta flyttade. Nu har hans historia blivit en föreställning.

Idén började med att Martin Stenmarck, som är låtskrivare och artist, ville göra något där han i stort sett var ensam på scenen. Han berättar att han kollar mycket på ståuppkomiker och ville göra något liknande.

– De är starka som står på scenen själva, men jag ville göra det på mitt egna sätt, berättar han.

Nio månader tog det för idén att bli till föreställning, men det var inte förrän Stenmarck började diskutera idén med ståuppkomikern Kristoffer Appelquist som själva arbetet började. De bestämde att Appelquist skulle regissera och de båda började skriva på manuset. Appelquist föreslog att Stenmarck skulle skriva ner en tidslinje, för att han skulle förstå Stenmarcks historia. Men när han själv insåg att han inte riktigt fick allt på plats bestämde de sig att intervjua alla syskonen. Under intervjuerna satt han och prata med sina syskon i två till tre timmar.

– Det var en otroligt härlig resa, jag fick prata med mina syskon och släktingar på ett helt annat sätt än vad jag vanligen gör, berättar han.

Hela arbetsprocessen beskriver han som lärorik. Det var även speciellt att jobba så pass nära Kristoffer Appelquist, som har regisserat och hjälpt skriva föreställningen.

– Att lära mig våga lita på någon annan och styra av mina impulser var otroligt berikande, förklarar han.

Stenmarck berättar att han, som artist, är van att repetera i sin ensamhet, men Appelquist hade andra idéer. Redan fem månader innan premiären började de med provspelningar. Där fick publiken sitta kvar efter för att säga vad de tyckte. Provspelningarna beskriver han som mycket givande och hjälpte honom inför premiären.

Däremot var han väldigt noggrann med att ingen i familjen skulle se föreställningen förrän den var helt och hållet färdig. Ingen av syskonen hade hört de andras historia och han berättar att det stundvis varit jobbigt för dem, men att alla har gått ifrån föreställningen mycket varma och berörda.

Fokus i föreställningen är Stenmarcks och hans syskons historia, och hur han har utvecklats till den personen han är i dag. Att växa upp med en stor syskonskara, berättar han, är något han är glad över. Han säger att hans mamma inte hade så stort konsekvenstänk och familjen flyttade ofta. Då var det skönt att alltid ha syskonen där.

– Det var som att åka släde efter en skenande häst.

Trots att detta så hade hans mamma mycket kärlek att ge. Något som Stenmarck beskriver som hennes superkraft. De kunde få fem minuter om dagen av mammans uppmärksamhet, men de fem minuterna var fyllda med full fokus och otroligt mycket kärlek, så det räckte till nästa dag.

Premiären var förra hösten och Stenmarck är nu inne på sin andra vända föreställningar. Han förklarar att han kände av en enorm stress under hösten, då skulle allt följas precist. Varje mening är minutiöst uttänkt berättar han. Nu känner han sig mycket lugnare och tycker att den senaste föreställningen i Västerås blev skönare framförd, än de i höstas.

– Nu ser jag fram emot det, det har gått fantastiskt bra.

"Syskonkärlek – räkna med bråk" kommer till Kalmar den 24:e februari.