Kultur o Nöje

Välavvägt våld när Kallentoft håller stilen

Kultur o Nöje Artikeln publicerades

Kriminalinspektör Malin Fors är tillbaka i Linköping efter äventyret som sambandsofficer vid ambassaden i Bangkok. Men speciellt mycket lugnare blir det inte i den östgötska metropolen.

Bödelskyssen

Mons Kallentoft

Forum

I "Bödelskyssen", om jag räknar rätt den elfte boken i serien, kastas hon och hennes kollegor direkt in i ett pågående kapardrama på Linköpings flygplats. Ett drama som egentligen handlar om en flickas självmord och vad som låg bakom det. Kapningen slutar inte alls på det sätt som alla, inklusive kaparen, hoppas och offren blir många. Det är upptakten till en skrämmande händelseutveckling och en omfattande polisjakt på den hämnare som går lös i Linköpingstrakten.

Ibland kan Mons Kallentoft i sin stil och sitt tempo tendera att bli alltför ingående när han skildrar det nakna våldet i en ond människas händer. Våldet finns också i "Bödelskyssen" men balanserar exakt på gränsen för att inte bli alltför brutalt påträngande. Det gör därför "Bödelskyssen" till en av de allra bästa böcker i serien om Linköpingspoliserna. Och nog den allra första där alkoholisten Malin Fors faktiskt håller sig nykter genom hela boken och avstår från att ta sig ett återfall i tequila även om suget då och då infinner sig.

Tanken är att det i varje fall ska bli ytterligare tre böcker om Malin Fors i den svit inspirerad av de fem sinnena som Mons Kallentoft startade med "Djävulsdoften" förra året. Det skulle i så fall bli 14 böcker med samma huvudrollsinnehavare. Det är mer än vad de flesta svenska deckarförfattare mäktar med utan att tappa fokus. Men hittills har inte Kallentoft visat några som helst tecken på att svikta. Han håller stilen. Det är helt enkelt spännande och bra sträckläsning.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.