Kultur o Nöje

Var sak har sin tid Pettson

Kalmar Artikeln publicerades
Ingemar Bernthsson spelade gubben Pettson för sista gången i Kalmar under söndagsförmiddagen.
Foto:Linn Johansson
Ingemar Bernthsson spelade gubben Pettson för sista gången i Kalmar under söndagsförmiddagen.

Efter 26 år som gubben Pettson har nu Ingemar Bernthsson gjort sin sista föreställning som den välkända figuren i Kalmar.

– Att sluta skapar utrymme för något nytt.

Spänningen innan Pettson, Findus och Gustavsson äntrade Kalmarsalens scen var enorm bland de 600 barn och vuxna som tagit sig dit under söndagsförmiddagen.

För Pettson fanns det också ett visst pirr i magen, men kanske inte av samma anledning som för publiken.

– Jag kan inte säga att det var vemodigt att gå upp som Pettson för sista gången i Kalmar, men det var så klart lite speciellt, säger Ingemar Bernthsson.

Efter 26 år som den ständigt vimsiga och snälla gubben, har Bernthsson blivit Pettson med hela Kalmar och kanske hela Sverige. Men beslutet att lägga av, var inte svårt.

– Någon gång måste man sluta och jag har inte svårt att sluta. Var sak har sin tid och att sluta skapar utrymme för något nytt i stället.

Under det senaste året har Ingemar funderat över vem som skulle kunna ta över hans roll som Pettson och när det nu står klart vem hans efterträdare blir, är han nöjd.

– Martin Ibohm som spelar Gustavsson ska ta över efter mig och det känns jättebra. Han är seriös och skicklig vilket är viktigt. Det hade varit hemskt att åka ut med en sjaskig föreställning.

Just nu är föreställningen "Pettson & Findus pannkakstårtan" ute på Sverigeturné och än har Ingemar många föreställningar kvar i landet innan han lägger Pettson på hyllan, iallafall lite.

– När Martin tar över kommer jag hjälpa honom in i rollen och det känns väldigt roligt att få hjälpa någon som är så seriös.

Men vad har du för andra planer för framtiden?

– Jag har så mycket idéer och det är min stora tillgång men också min stora belastning. Men jag kommer inte lägga av, jag vill göra både barn och vuxengrejer, men det kan jag inte prata så mycket om än, säger Ingemar Bernthsson.