Kultur o Nöje

Vardagsrum blir scen när Byteatern knackar på

Kalmar län Artikeln publicerades
Under våren kommer ett 30-tal privata bostäder i Kalmar län förvandlas till teaterscen för en kväll.
Foto:Tomas Löwemo
Under våren kommer ett 30-tal privata bostäder i Kalmar län förvandlas till teaterscen för en kväll.

Vill du ta emot tre skådespelare, ett 30-tal främlingar och förvandla ditt hem till en teaterscen för en kväll? I så fall är Byteaterns uppsättning av Henrik Ibsens klassiker Ett dockhem något för dig.

I höstas inleddes den omfattande renoveringen av Byteaterns teaterhus på Barlastholmen. Ombyggnaden beräknas ta 18 månader och under tiden saknar teatern en egen scen. Något som öppnat upp för att uppfylla en gammal teaterdröm - att spela teater hemma i publikens egna vardagsrum.

– Vi är förväntansfulla, det kommer bli en helt ny miljö vid varje föreställning, säger skådespelaren Martin Ellborg.

– Man brukar säga att teater är unikt för föreställningarna alltid skiljer sig lite åt. Men här kommer verkligen varenda föreställning vara unik och något som bara vi och publiken får uppleva.

Martin Ellborg utgör tillsammans med Malin Rømer Brolin-Tani och Edvin Bredefeldt ensemblen i den annorlunda uppsättningen av Ett dockhem som spelades för första gången år 1879 i Köpenhamn.

För regi står danske Pelle Nordhøj Kann.

– Ett dockhem handlar om parförhållandet och om vi ska leva i parförhållanden eller inte, säger Nordhøj Kann.

– Det är frågor som är lika aktuella i dag.

Byteaterns uppsättning är omskriven till en pjäs på ungefär en timme och kommer under våren spelas i ett 30-tal privata bostäder runt om i länet. Hushållen har själva anmält sitt intresse och fått besök av Byteatern som bland annat tagit reda på hur stor publik det går in.

– Vi tänker oss ett 30-tal i publiken vid varje tillfälle. Först var vi tveksamma till om folk skulle ställa upp och släppa in 30 främlingar, säger Mia Kjellkvist, producent på Byteatern.

– Men vi har blivit positivt överraskade över intresset och allt från barnfamiljer till pensionärer har anmält sig. Hittills har vi ett 20-tal föreställningar bokade men det kan bli 30.

Premissen inför varje föreställning är att publiken, och skådespelarna, endast fyra timmar innan föreställningen startar får veta adressen. Sedan möter skådespelarna publiken utanför entrédörren och, i sina roller, går tillsammans med publiken in i bostaden och pjäsen fortsätter oavbrutet.

– I vanlig teater vet skådespelaren exakt var som ska ske i varje ögonblick. Men här måste man kunna improvisera och lita på de andra skådespelarna fullt ut, säger Malin Rømer Brolin-Tani.

Att det var just en pjäs av Henrik Ibsen som valdes ut till hemma hos-turnén är ingen slump.

– Ibsen ville alltid ha äkta realism. Skulle det vara en lampa på scenen så ville Ibsen ha en äkta lampa, ingen rekvisita, säger Pelle Nordhøj Kann.

– Det här är den ultimata Ibsen och föreställningarna kommer vara så naturliga som det över huvud taget är möjligt.

Ett dockhem har premiär den 16 februari, på okänd plats i länet, och avslutas den 5 maj, på okänd plats i länet.