Kultur o Nöje

Vi lever i ondskans tid

Kultur o Nöje Artikeln publicerades
2 bilder

Anständiga människor läser kriminalromaner, inte tu tal om saken. Men några anständiga måste också nödvändigtvis läsa om den verkliga ondskan, den som drabbar de mest utsatta och försvarslösa.

Array

Loretta Napoleoni

Översättning: Karin Andrae

(Fri Tanke)

Annah Björk och Mattias Beijmo

(Norstedts)

Smugglings- och kidnappningsindustrin är av sådana proportioner, att i varje fall jag inte riktigt förstår. Människan är reducerad till byte och handelsvara. Vi lever i ondskans tid.

Kidnappningar ger pengar. Det tar tid men ofta betalas lösensummor och stor glädje utbryter i media. Ingen frågan om priset. Några blir mycket rika i kidnappningsindustrin men alla ner till vakterna ska ha sin andel. Loretta Napoleoni har full koll på situationen. Den globala byn är ofattbart farlig i jämförelse med kalla kriget, skriver hon. Och människan är som alltid människans varg.

Napoleoni är skoningslös i sin kritik av unga som tror att de ska bli krigskorrespondenter och tar sig in på farligt område utan att fatta att de omges av människor som får pengar bryter varje förtroende. Jag moraliserar inte. Loretta Napoleoni har fört mig bortom det stadiet. Men också de frigivna/friköpta får leva med denna erfarenhet livet igenom, menar hon. Jag tror henne.

Skildringarna om flyktingsmuggling på Medelhavet är lika förfärande. Det är varor som fraktas, inte människor. Annah Björk och Mattias Beijmo är reportar, där bär bokstavligen tillbaka en berättelse till oss och det är reporternas ansvar. Men det blir en förfärande berättelse – också om svek och det som händer när medmänskligheten tagit slut.

Hur målen för migrationspolitiken ska formuleras kan och måste diskuteras. Vad barmhärtighet innebär är emellertid inte ett diskussionsämne på en klubb utan en samvetsfråga. Hur skapas en rättfärdig värld? Anständiga människor läser, tänker och samtalar.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.