Kultur

Blev tennisorakel i stället för sjöman

Kultur Artikeln publicerades

Det nog enklare att besegra Rafael Nadal i en femsetsmatch på grus än att beslå tennisexperten Björn Hellberg med ett faktafel.

Hellberg har skrivit drygt 60 böcker och omkring 40 000 artiklar för dagspress och tidskrifter. I 21 år var han tillsammans med Ingvar Oldsberg med i tv-succén På spåret. Nu skriver Laholmssonen för första gången om sig själv. Formuleringsförmågan och den omsorgsfulla språkbehandlingen känns igen, liksom humorn. Hellberg porträtterar människor han mött genom åren. Han har samlat på sig mängder av underhållande anekdoter, som han gärna delar med sig av.

Sedan många år går Björn Hellbergs deckare ut i stora upplagor. Flertalet av böckerna utspelar sig i fiktiva Staden, en blandning mellan Laholm och Kristianstad och i centrum finns polismannen Sten Wall, en matglad filantrop.

Björn Hellbergs liv kunde emellertid ha tagit en helt annan vändning. För julen 1960 bestämde han sig för att gå till sjöss. Anten, ett slitet skepp som låg för ankar i Halmstads hamn, skulle vidare till Polen och då 16-årige Hellberg skulle tjänstgöra som uppassare i mässen. Men efter en sömnfattig natt ombord ringde han sin pappa, som kom och hämtade honom. I efterhand framstår detta som en vändpunkt i Björn Hellbergs liv. ”Vad hade hänt om jag seglat iväg? Hade jag återkommit till landbacken eller blivit kvar till sjöss?”, funderar han i sina memoarer.

Med svansen mellan benen efter den nesliga sortin från Anten bestämde han sig för att satsa på en framtid inom journalistik och författarskap. Redan som 14-åring skrev han sina första sportnotiser för Laholms Tidning. Hårt arbete har aldrig varit honom främmande och med pennan i hand drog han vidare till Tidningen Trollhättan där han gnetade på som radskrivare. Några 40-timmarsveckor var det inte tal om, inte heller tog han ledigt på helgerna. Men fliten betalade sig och han har fått uppleva mycket under sin långa och framgångsrika karriär.

Bok

En sorts memoar

Björn Hellberg

(Lind & Co)

Visa mer...