Kultur

Dags för första delen av Lokalteaterns jubileumsfirande på länsmuseet

Kalmar Artikeln publicerades
 Johan Sandholm, Peter Lindskog, Lise Larsen, Ingela Trulsson Sonnesjö och Mats Palmgren är några av Lokalteaterns många medlemmar under åren.
Foto: Anton Hansson
Johan Sandholm, Peter Lindskog, Lise Larsen, Ingela Trulsson Sonnesjö och Mats Palmgren är några av Lokalteaterns många medlemmar under åren.

Lokalteatern firar 40 år i show business genom att slå på stora trumman med två utställningar och en föreställning på Kalmar läns museum. På onsdag öppnar den första utställningen – om livet utanför scen.

Utställningen om livet utanför scenen under Lokalteaterns 40 år av varande blir startskottet för höstens tämligen omfattande samarbete mellan amatörteatergruppen och Kalmar läns museum.

– Det är ett unikt sätt för oss att jobba på, i synnerhet med jubelfrossan som ska spelas här på plats, säger Maria Kanje, producent på Kalmar läns museum.

Fotoutställningen som öppnar med en vernissage klockan 18 på onsdag är ett eklektiskt tidsdokument. Den speglar inte bara Lokalteaterns historia, utan blir en intim inblick i medlemmarnas liv genom de senaste fyra decennierna.

– Det har varit fantastiskt att leta i gömmorna. Vi hade flera tusen bilder att välja mellan, dels i vårt arkiv men även privata bilder där hemma. Jag hittade en massa diabilder i ett förråd som jag helt glömt bort, säger Mats Palmgren.

– När vi började hade ingen barn. Sen kom det barn och vi fortsatte ändå. Sen försvann barnen. Och vi fortsatte, skrattar han.

En folder med kommentarer kompletterar fotografierna. Där associerar personerna på bilderna fritt om sina känslor och minnen som bilden framkallar, ofta med intressanta bisatser och faktoider.

Den andra, större utställningen har vernissage den 31 oktober. Där dokumenteras Lokalteaterns föreställningar. Den 9 november är det sedan premiär för jubileumsföreställningen Jubelfrossa, som därefter spelas 10 gånger.