Kultur

Den lilla, lila draken är tillbaka

Spelspalten Artikeln publicerades

Det är på dagen 20 år sedan som den lilla, lila draken Spyro flaxade fram på tv-skärmarna för första gången. Den 9 september 1998 släpptes spelet Spyro the dragon till Playstation i USA, dagen efter var det européernas tur att lära känna draken och hans tredimensionella värld.

Spyro i lite mjukare format än för 20 år sedan.
Foto: Activision/Toys for Bob
Spyro i lite mjukare format än för 20 år sedan.

Det har blivit en hel del spel med Spyro genom åren. Inte minst Skylander-serien, där du med små fysiska plastfigurer väljer vem du ska spela genom att placera motsvarande figur på en platta. Ett spel som snarare har blivit ett sätt att få barn att samla på sig mängder av plastfigurer. Till många föräldrars förtjusning...

Nu, 20 år efter debuten, är Spyro återigen högaktuell. Senare i höst släpps omgjorda, nyversioner av de tre första spelen i serien till Playstation 4. Nu under namnet Spyro Reignited Trilogy.

Redan 2007 kom de ut i versioner spelbara till Playstation 3, PSP och Vita. Då i de närmaste identiska med originalversionerna, det vill säga med otroligt pixliga 3d-grafik och ganska anskrämlig ljudkvalitet på dialogerna.

Spyro i original.
Foto: Insomniac games
Spyro i original.

När originalet kom fick det hyfsat goda vitsord. Det hade bra grafik för att vara 1998, och fick beröm för bra styrning.

Tiderna förändras. Grafiken gör numera ganska ont i ögonen, och när en är van vid att springa med en styrspak och ändra kameran med den andra är det ganska frustrerande att springa med en styrspak och svänga runt kameran med de främre avfyrningsknapparna.

Ett beslut som utvecklarna tog och som i efterhand framstår som otroligt vettigt är att de ändrade på Spyros färg. Det var tänkt att han skulle vara grön, men någon insåg tidigt att det skulle bli väldigt mycket svårare att spela med en hjälte som smälte in i bakgrunden. Och istället för att göra världen tråkigare och gräslös valde de att göra Spyro färggladare. Därav den ikoniska lila färgen.

Banorna ska vara snarlika originalspelen, men med mer detaljer.
Foto: Activision/Toys for Bob
Banorna ska vara snarlika originalspelen, men med mer detaljer.

Nytändningen av skulle ha släppts den 21 september. Varför de inte siktade på jubileumsdagen är en smula obegripligt. Men oavsett så har spelet försenats, nytt datum är den 13 november, lagom inför julhandeln.

Spyro Reignited Trilogy

Genre: Nostalgisk 3D-plattform

Utvecklare: Toys for Bob

Utgivare: Activision

Plattformar: Playstation 4, Xbox One