Kultur

Hollywood, psykoanalys och ren skräck

Spelspalten Artikeln publicerades

Du står i en mörk hall. Ett barn dyker upp ett hörn, säger att du inte borde vara här och trycker på ljusknappen. Du är inte längre där. Men i samma hall, vid en annan tidpunkt.

Barnet släcker lampan, och du hamnar i en annan tid.
Foto: Ubisoft
Barnet släcker lampan, och du hamnar i en annan tid.

Transference: The Walter Test Case är ett kort demo, men tillräckligt för att väcka en känsla av rejält obehag som dröjer sig kvar. Troligen blir effekten ännu starkare när det spelas med ett VR-set.

Det fullständiga spelet med den kortare titeln Transference ligger tidsmässigt några år efter händelserna i The Walter Test Case. Demot är inte bara en försmak av spelet utan berättar om experimentet som ligger till det som komma skall.

Överföring, Transference, är ett begrepp inom psykoanalys och psykodynamisk psykoterapi. Omedvetet överförs känslorna en person har kring en annan person till en tredje person. Såklart har både Freud och Jung format begreppet.

Det kan handla om att överföra känslor på någon du möter som liknar någon du tidigare mött, som att upprepa mönster från tidigare förhållanden. Men det kan också vara seriemördare som överför olösta konflikter på sina offer.

Växla perspektiv, återskapa minnen och försöka få till ett lyckligt slut...
Foto: Ubisoft
Växla perspektiv, återskapa minnen och försöka få till ett lyckligt slut...

I spelet lider du av PTSD, Posttraumatiskt stressyndrom. Du hoppar mellan två tidslinjer, hittar ledtrådar, återskapar minnen och försöker få till ett lyckligt slut. I det fullständiga spelet handlar det om att växla mellan en familjs tre perspektiv. Utvecklarna kallar det ett escape room i ett rubbat sinne.

Den mer tekniska bakgrunden är att du undersöker ett sinne som laddats upp i digital form. Förhoppningen, enligt spelets eget narrativ, är att hjälpa traumatiserade personer.

Lika intressant som spelupplägget är att en av personerna bakom Transference är skådespelaren Elijah Wood. Inte som röstskådespelare utan som producent. En korsbefruktning som om något är ett bevis på att spel är en naturlig del av den uppsjö av kulturyttringar vi har att tillgå.

Woods företag Spectrevision har riktat in sig på skräckfilm och vid ett första smakprov är det det som vi får med Transference. Och obehagligheter är just det som VR-tekniken är som bäst på att leverera.

Själv vill Elijah Wood inte beskriva Transference som ett skräckspel, utan som en psykologisk thriller. Målet är att spelaren ska känna sig obekväm, upprörd och emotionellt berörd. Något som åtminstone demot lyckades med.

Transference: The Walter Test Case (Demo)

Genre: Psykologisk skräck med Hollywoodstöd

Utvecklare: Ubisoft/Spectrevision

Utgivare: Ubisoft

Plattform: PS4, Xbox One, Windows