Kultur

Lovande uppsättning av årets Diggiloo-turné

Borgholm Artikeln publicerades
Årets Diggiloo-artister på en inspirationsresa i Portugal.
Foto: Kristofer Sandberg
Årets Diggiloo-artister på en inspirationsresa i Portugal.

Sommar, sol, schlager och show. I juli kommer årets Diggilooturné till Borgholms slottsruin och Östra Småland har pratat med två av artisterna.

Vid tiden för intervjun befann sig hela gänget i Portugal för några dagars lära-kännande och diverse genomgångar och fotosessioner. Om drygt två veckor börjar repetitionerna inför sommarens turné.

– Det är extremt trevligt att träffa de här människorna. Vissa av dem har jag träffat förut, men det var länge sedan, och andra är helt nya bekantskaper, säger Méndez.

Méndez har bott i Chile och varit borta från Sverige under många år och hade ingen direkt koll på Diggiloo, men när han fick förfrågan om han ville vara med i årets uppsättning så var svaret ändå självklart.

– Jag funderade inte ens en halv sekund, det var bara JA! säger han.

– Jag har aldrig sjungit på svenska, så det ska bli fantastiskt roligt. Att få stå på samma scen som de här stjärnorna och göra min grej, säger Méndez om sin medverkan i årets Diggiloo.
Foto: Christine Olsson/TT
– Jag har aldrig sjungit på svenska, så det ska bli fantastiskt roligt. Att få stå på samma scen som de här stjärnorna och göra min grej, säger Méndez om sin medverkan i årets Diggiloo.

Mestadels hänger han ihop med några av tjejerna i gruppen; Mariette, Marika och Kamferdrops.

– Men Tommy (Nilsson, reds.anm) är som en slags farsa. Farsan Baloo. Han har mycket klokt att säga och jag gillar att lyssna på hans råd. Vi är ett roligt gäng, man blir som en slags familj, säger han.

För tillfället bor Méndez i Sverige tillsammans med tre av sina sex barn och tanken är att han ska stanna här till i mars nästa år innan han åker tillbaka till Chile.

– Men man vet aldrig, det kanske dyker upp något så att jag stannar ännu längre.

Kvar i Chile tillsammans med Méndez fru stannade den äldsta och de två yngsta barnen.

Hur är det att ha sex barn?

– Det är inte lätt. Du måste hänga med. Ena stunden diskuterar man kärleksproblem med 10-åringen och sen vänder man sig om och diskuterar kontrakt och grejer med 22-åringen. Det är härligt, men det är som man säger: små barn små problem, stora barn stora problem.

I Sverige blev Méndez känd år 2000 när han kom ut med låten "Razor Tongue". I hemlandet Chile har han blivit en av landets mest kända personer efter att ha lanserat och medverkat i den succéartade dokusåpan ”Los Méndez” som handlar om honom och hans familj.

Vad är skillnaden mellan att vara känd i Sverige och i Chile?

– Det är ganska stor skillnad, det är mycket mer avslappnat att vara känd i Sverige. I Chile är det mer hysteriskt, folk kommer fram hela tiden och vill kramas och ta bilder.

Senast Ola Salo var i Kalmartrakten var under Victoriadagen 2015.
Foto: Gunta Podina
Senast Ola Salo var i Kalmartrakten var under Victoriadagen 2015.

För Ola Salo var det inte lika självklart att tacka ja till Diggiloo-erbjudandet som det var för Méndez.

– Reflexmässigt var jag först på väg att säga nej. Men så tänkte jag att det är roligare att säga ja, så då gjorde jag det. Och det känns som en ganska logisk fortsättning på ”Stjärnornas stjärna”. Jag rör mig hela tiden mellan smala och breda sammanhang, och just nu är det de lite mer breda, säger Ola Salo.

Den som Ola hänger mest med i Diggloo-gänget är David Lindgren, som precis som honom själv också är prästson.

Vilka av artisterna kände du innan Diggiloo?

– Mariette, David och Charlotte har jag träffat tidigare. Och Tommy och jag har ju lärt känna varandra de senaste veckorna i och med ”Stjärnornas stjärna”. Men resten är helt nya bekantskaper, säger han.

År 2011 höll The ark sin avslutningskonsert på Guldfågeln arena.
Foto: Helen Edvall
År 2011 höll The ark sin avslutningskonsert på Guldfågeln arena.

Vem är du i gruppen?

– Jag är en person som bidrar med lite rock´n´roll-energi och bombasm. Jag tar med en låtkatalog som sträcker sig utanför schlagern.

Ola växte upp på den småländska landsbygden, i tätorten Rottne i Kronobergs län.

– Det var en trygg och bekväm uppväxt. Ibland lite småtråkig, vilket jag tror kan ha varit gynnsamt för min kreativitet. Det blir inte roligare än man gör sig.

Nu bor han istället på den skånska landsbygden, på en gård tillsammans med sin fru och deras två döttrar.

Vad föredrar du, storstaden eller landet?

– Jag gillar storstan mest som något man åker och besöker, inte som något man befinner sig i hela tiden. I storstan får man intryck och på landet får man lugn och ro, men jag tror att min kreativitet är beroende av förändringarna mellan de båda.

Senast Ola var i Kalmar och på Öland var sommaren 2015, när han uppträdde på Victoriadagen, och Kalmar är en stad han trivs i.

– Jag har varit mycket i Kalmar under min uppväxt och har släkt och vänner där. Det är en fin stad.

Torsdagen den 12 juli är det dags för Diggiloo-turnén att komma till trakten. Den här gången hålls föreställningen i Borgholms slottsruin.

Fakta

Årets artister i Diggiloo

Charlotte Perrelli

David Lindgren

Mariette

Marika Carlsson

Ola Salo

Kamferdrops

Méndez

Christer Björkman

Ida Redig

Tommy Nilsson

Visa mer...
Från vänster: Méndez, Marika Carlsson, Christer Björkman, Ida Redig, Mariette, Tommy Nilsson, Ola Salo, David Lindgren och Kamferdrops.
Foto: Kristofer Sandberg
Från vänster: Méndez, Marika Carlsson, Christer Björkman, Ida Redig, Mariette, Tommy Nilsson, Ola Salo, David Lindgren och Kamferdrops.