Kultur

Skrämmande om den amerikanska högern

Kultur Artikeln publicerades

”Den amerikanska högern” är en gedigen genomgång av det moderna republikanska partiets utveckling.

Från att ha varit förespråkare för en så liten federal stat som möjligt till att nu inte vilja ha någon stat överhuvudtaget, får vi chansen att följa republikanernas radikalisering på nära håll. Det är skrämmande läsning.

I grund och botten tecknar Martin Gelin ett porträtt av ett parti som visar hur tron på det amerikanska samhället har gått förlorad och mer moderata företrädare får se sig åsidosatta till förmån för revolutionära fundamentalister. Ett parti där de superrika bildat allians med de utblottade i kampen mot den federala staten och ”de andra”, som är ute efter deras välstånd. Där motstånd till skattehöjningar blivit en ideologisk princip att leva efter, oavsett konsekvenser. Utan att måla upp världen i ont och gott beskriver han den historiska process som tar sitt avstamp redan på 1950-talet med Barry Goldwaters djupt rasistiska kampanj i det segregerade södern och som slutar i valet av Donald Trump som president. Men han gör det utan att vara dömande och utan att ducka för just rasismen i sig själv och dess roll i det republikanska partiet. Intrycket är att republikanerna helt har kapitulerat inför rasismen och istället anammat det som en del av sin politik.

Gelin har ett tydligt och målande språk som ger liv åt de miljöer han rör sig i, från South Carolina i den amerikanska södern till Nixon och Reagans Kalifornien. För rör sig, det gör han. Under de tre år som det tog att skriva boken har Gelin följt den amerikanska högern på många nivåer, från de unga intellektuella på Washingtons tankesmedjor, till gräsrotsaktivisterna i landets mer glesbefolkade delar. Med en mängd intervjuer och en gedigen historisk tillbakablick får vi ingående porträtt av en rad kända och mindre kända personer som på olika sätt påverkat republikanernas utveckling. Ett av de mer intressanta exemplen är Grover Norquist, den högljudde skatteaktivisten som Gelin fått ovanligt stor tillgång till. Han var en gång ansedd som en fundamentalist på ytterkanten men som idag är en del av partiets intellektuella elit.

Boken publicerades första gången 2012, när Barack Obama blivit vald till president för andra gången och aktivister från Tea Party-rörelsen tagit plats i parlamentet efter stora framgångar i mellanårsvalen. Skillnaden mellan de två utgåvorna är att Martin Gelin skrivit ett nytt förord och tagit bort ett nu inaktuellt kapitel om Mitt Romney. I det nya förordet sätter Gelin Donald Trumps valframgångar i ett historiskt perspektiv och menar att Trumps vinst just där och då inte hade varit möjlig om det inte vore för att antal avgörande händelser. Det var och är en polariserande tid för USA som Martin Gelin själv befinner sig mitt i, som mångårig journalist boende i USA.

För oss i Sverige är det näst intill omöjligt att förstå hur grunderna till de konflikter som dominerar politiken i USA men boken hjälper oss en god bit på vägen. Fortfarande brännande aktuell är Den amerikanska högern ett måste för alla som är intresserade av amerikansk politik och det amerikanska folket.

Den amerikanska högern

Martin Gelin

(Natur & Kultur)