Län

De lever ut sin amerikanska dröm i Rälla

Rälla Artikeln publicerades
Paret Daniel Olsson och Jenny Lindell utanför sin american diner. Paret kommer från början från Hörby i skåne där de drev gatukök i 15 år. För en tid sedan flyttade de till Öland och Borgholm. 10 bilder
Foto:Andreas Bendroth
Paret Daniel Olsson och Jenny Lindell utanför sin american diner. Paret kommer från början från Hörby i skåne där de drev gatukök i 15 år. För en tid sedan flyttade de till Öland och Borgholm.

Paret Daniel Olsson och Jenny Lindell hade länge drömt om att få öppna en restaurang med inspiration från det amerikanska 1950-talet. I anrika Rällapaviljongen på Öland fann de vad de hade letat efter.

– Vi ville ha den här folkparkskänslan så när vi såg annonsen på Blocket om att Rällapaviljongen sökte ny arendator så slog vi till direkt, berättar Daniel Olsson när vi sitter runt ett av de rutiga matborden inne i restaurangen.

Det är strax före öppning och i köket förbereds det hamburgare samtidigt som det ur högtalarna börjar sippra ut musik av Elvis Presley och Buddy Holly.

Disken är målad i glad pastellfärg och väggarna pryds av glänsande navkapslar och retroskyltar som i sin karaktäristiska 50-tals estetik gör reklam för alltifrån bilar och bensinmackar till snabbmat och läskedrycker.

– Första människan som kom in här tappade hakan. Själv blir man rätt så blind efter att ha jobbat med det dag och natt i tre månader, säger Daniel.

Men varför en amerikansk diner?

– Ja, själv så levde jag ju inte på den här tiden, säger Daniel som är född på 70-talet.

– Men det fanns ju tv-serier som gick där man fick ta del av den här miljön och man har ju sett filmer som Jailhouse Rock med Elvis Presley och fastnat för den här epoken. Det är något väldigt enkelt och trevligt över den. Dessutom är folket som lever och andas den här tiden, den här rockabillystilen, helt underbara.

Sista helgen i maj var det smygpremiär och responsen var enligt Daniel och Jenny över all förväntan.

– Det är först nu när vi har öppnat som man har förstått hur stark den här kulturen är i Sverige. Det var folk från hela södra Sverige som kom för att besöka oss. Det var fullsmockat här inne och på parkeringen utanför var det fullproppat med amerikanska skönheter.

Egentligen var det tänkt att dröja till den 12 juni innan Daniel och Jenny öppnade igen, men trycket blev för stort.

– Vi fick köra två smygpremiärer i stället för en. De mest långväga gästerna var ett gäng som hade sett oss på Facebook och kört ner ända från Norge, berättar Jenny Lindell.

Och intresset fortsätter vara enormt. Nyligen fick paret en förfrågan från rockabillybandet Solitary Men om att få spela in en musikvideo på restaurangen. Inspelningen är planerad till den 30 juni.

– Det blir efter stängning och vi har gjort det hela till ett evenemang där vi har bjudit in allmänheten att komma rockabillyklädda och med fordon som passar eran, säger Jenny.

Förutom rockabillyfans har även den lokala näringen och byborna visat sin uppskattning berättar Daniel.

– Jag tror många bara är glada över att det blev någonting, att Rällapaviljongen inte behövde jämnas med marken. Det är ju ett ställe med anor ända tilbaka till 30-talet. En gammal dansrestaurang och samlingsplats som många, inte minst Ölandsbor, har en relation till.

Inne i den gamla danslokalen, rotundan, kommer det under sommaren vara loppis, men tanken inför nästa säsong är att bygga ut den amerikanska dinern och ge plats för ytterligare 30 platser.

- Vi har också inför nästa säsong tänkt lägga en schackrutig matta här. Det är de vi känner saknas just nu för att göra dinern komplett.

Kanske en jukebox också?

– Ja, men de är så stora, så då måste vi ha en större yta. Sen gäller det att hitta en amerikansk jukebox också. Man vill inte ha en från Kina, det måste kännas genuint.

Mycket av retroprylarna på restaurangen är sådant som Daniel och Jenny själva har samlat på sig under åren, men en del kommer från vänner och även besökare har kommit med grejer.

– Man blir nästan lite rörd när människor kommer med saker som de själva en gång har samlat på sig och vill att vi ska ha det. Folk är så generösa.

Samlingen av prylar lär alltså öka och detsamma gäller menyn.

– Just nu är det mycket hamburgare ock korv, men vi hade en amerikan inne häromdagen som efterfrågade "american pancakes", något jag noterade, och det är lite så, vi gör det här för våra kunder och vi är lyhörda på vad kunderna vill ha, säger Daniel.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.