Län

Fotografen som älskar Sverige

Oskarshamn Artikeln publicerades
– Sverige är rikt på kultur, film och konst, därför valde vi detta land, berättar Tena Pavletic.
Foto:Sofia Thomson
– Sverige är rikt på kultur, film och konst, därför valde vi detta land, berättar Tena Pavletic.

Tena Pavletic och hennes sambo Josip Dianek från Kroatien ville göra en förändring i sitt liv, prova något nytt och annorlunda. De lämnade Zagreb och flyttade till Oskarshamn.

Paret tyckte att Sverige verkade vara det bästa landet i Europa och bestämde sig för att flytta hit. De tog en kurs i svenska och Josip fick jobb som röntgensjuksköterska i Oskarshamn. Han blev erbjuden jobb i flera andra svenska städer men paret bestämde sig för Oskarshamn. Zagreb är en stor stad och de ville flytta till en liten stad.

– Vi ville bo mer lugnt med mer natur omkring, säger Tena Pavletic. Jag lämnade mina föräldrar i Zagreb och de tyckte att jag gjorde ett bra beslut. Dom sa att detta är en bra idé, att vi är unga och det är bra att prova nya saker.

Paret upplever att de känner sig mer lyckliga i Sverige.

– Min sambo är mer glad här, det är färre arbetstimmar och mycket bättre på arbetsplatsen än i Zagreb. Det är lugnare här, mer livskvalitet. I Zagreb är det mycket stress, många människor är arbetslösa och livsstressen är stor över det. Det är svårt för unga människor att få jobb i Kroatien.

Tena Pavletic studerade till filmfotograf på konstakademin i Zagreb, och efter utbildningen börjande hon arbeta som inspelningsassistent och som fotoassistent. Detta ledde senare till ett jobb som fotograf. Där hade hon uppdrag inom heminredning, porträtt, mode och jobbade även med dokumentärfilm.

– Jag jobbade med några filmer och senast som fotograf på nationalteatern. Jag fotade opera, balett och teater.

Hon tycker mycket om Ingemar Bergmans filmer och tycker att regissören Ruben Östlund är bra. Andra svenska filmer hon gillar är "En man som heter Ove" och "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron".

I Sverige har det hittills varit svårt för Tena att få jobb. Hon har sökt jobb både som fotograf, redigerare och inspelningsassistent och har kontaktat produktionsbolag.

Drömjobbet är att jobba som filmfotograf här i Sverige.

– Jag älskar att jobba med skådespelare och jag har mycket erfarenhet av det. Men eftersom jag är nyinflyttad har jag inga kontakter än.

Hon kan också tänka sig att ta ett helt annat jobb för att kunna stanna kvar i Oskarshamn ett tag till eftersom paret trivs så bra här.

– Jag skulle vilja jobba på något hotell, jag kan bra engelska.

Den största skillnaden mellan Sverige och Kroatien är att hon upplever svenskar väldigt glada och väldigt trevliga.

– När jag möter folk i affären eller på bion är alla så glada och öppna, folk hälsar på varandra. Svenskarna är mer öppna än vad jag är. Innan jag flyttade hit fick jag höra att svenska är "stängda" men det stämmer inte. Något annat som är kul här är att min sambo har fått vänner från Sverige, Tyskland, Holland och andra länder, vi umgås mycket internationellt. I Kroatien umgicks vi bara med kroater.

Det som är lite jobbigt i Sverige är att det är så lugnt här, att svenskar är så långsamma och hon själv är väldigt otålig av sig.

– Allt är så lugnt här, det är ju bra och vad vi ville ha, men ibland är det lite för lugnt.

Paret vill stanna i Sverige som de känner nu, de trivs väldigt bra.

– Vi är mer lyckliga här, vi bråkar mindre, det är mer lugnt och mer livskvalitet. Jag gillar snön och kylan, det är inga problem. Jag har hört att Oskarshamn har Sveriges bästa klimat. I Kroatien säger man att det är så kallt i Sverige, jag tycker inte det är så kallt. När vi är lediga åker vi mycket ut i naturen, sist åkte vi till nationalparken Store Mosse. Jag har alltid kameran med mig och tar många foton av den svenska naturen.

Fakta

Kroatien

Kroatien gränsar till Bosnien och Hercegovina och Serbien i öster, Slovenien i norr, Ungern i nordöst och Montenegro i söder. I väst och sydväst utgör Adriatiska havet en maritim statsgräns mot Italien. Landet blev självständigt 1991 och har cirka 4,2 miljoner invånare.

Zagreb (före 1918 även kallad Agram på tyska och svenska) är huvudstad och största stad i Kroatien. Staden är belägen mellan berget Medvednicas sluttningar och floden Sava i den västra delen av det Pannoniska bäckenet. Vid folkräkningen 2011 uppgick stadens invånarantal till 790 017 invånare, varav 688 163 invånare bodde i centralorten.

Zagreb är Kroatiens politiska, ekonomiska, kulturella och vetenskapliga centrum samt en viktig trafikknutpunkt för Kroatien och regionen i övrigt. Zagreb är en industristad med tillverkning främst inom den mekaniska sektorn samt ett betydande utbildningscentrum i landet. Staden hyser bland annat ett av sydöstra Europas största och äldsta universitet som grundades år 1669.

Visa mer...