Län

Godset med en välbevarad historia

Döderhult Artikeln publicerades
Den stora vackra matsalen där det bjöds på både middagar och dans. Tilläggas bör att dräkterna på bilden inte tillhör 1700-talet utan är från något senare tid. 7 bilder
Foto:SofiaThomson
Den stora vackra matsalen där det bjöds på både middagar och dans. Tilläggas bör att dräkterna på bilden inte tillhör 1700-talet utan är från något senare tid.

Välkomna att följa med på en rundtur i Fredriksbergs herrgård. Här finns gott om välbevarade målningar, serviser, möbler och historier. Guiden Martin Lundgren visar oss runt.

Östra Småland/Nyheterna blir varmt välkomnad utanför den fantastiska Fredriksbergs herrgård. Väl inne i hallen möts vi av ståtliga olivgröna pelare och vi börjar genast undra vem som brukade kliva in genom dörren. Vem som kom gående nerför den vackra trappan, kanske iklädd en alldeles underbar festklänning. Vi får ta på oss speciella skoskydd för att inte slita på golvet.

Allt i byggnaden är väl bevarat och ska förbli så. Här råder gamla anor, och på 1500 talet hette platsen Solberga, men då fanns inte detta hus. Guiden Martin Lundgren berättar om vilka som ägde godset under olika år, hur det ärvdes, gavs bort till en svärson, ärvdes vidare och sedan gick i konkurs år 1888. Då köpte kommunen hela godset och all tillhörande mark för 346 000 kronor.

– Det var troligtvis den bästa affär den här kommunen någonsin gjort, säger Martin Lundgren.

– När den stora mittenbyggnaden (huvudbyggnaden) kom till så byggdes den lite upphöjt, för att visa att man var lite förmer än andra, det var vanligt att man gjorde så.

1835 byggdes extra sidobyggnader med bland annat dass, en stor förändring att få ha det inomhus och slippa gå ut.

I nedervåningen som användes till vardags är det lågt i tak och i övervåningen som användes till fester är det högt i tak. Alla kakelugnar i herrgården är byggda i Kalmar, och alla hade träben på den tiden. Det skulle se ut som skåp var tanken. Senare kom man på att det inte var så smart och träben på kakelugnar förbjöds.

Peter Reinke Cederbaum och hans fru Maria Fredrika Cederbaum var ett av alla par som bodde här. De var mycket förmögna, till godsets mark tillhörde även järnbruk och skeppsvarvet Döderhultsvik.

I kyrkan hade dessa människor en egen upphöjd läktare, där de även kunde dra för gardiner om predikan blev tråkig.

– Inte ens inför Gud var man lika på 1700-talet, säger Martin Lundgren.

Maria Fredrika Cederbaum blev änka och räknades då som myndig och fick då enligt lag driva eget företag. Som ogift eller gift hade kvinnorna en förmyndare. Därför gifte många änkor inte om sig, de tyckte om att vara myndiga.

1809 flyttade Maria och överlämnade gården till sin son. Sonens fru var väldigt sjuk, hon var mycket bortrest på olika kurställen men de brevväxlade flitigt. Breven finns kvar och därför kan man veta mycket om livet här. Hon dog 36 år gammal, men de hann få fem barn innan det. Dottern Sofia ärvde sedan gården.

Det största rummet på övervåningen är matsalen med en stor vacker kristallkrona. När tjänarna dukade fick bara ett ljus i mitten vara tänt, sedan när gästerna kom så tändes alla ljusen i kronan. Efter middagen började dansen.

Ett par av sovrummen är helt inredda i rosa, däribland manskammaren. Rosa stod för mod, djärvhet och manlighet på 1700-talet. På kakelugnen i ett av rummen finns vapen och sköldar, ett rum för en militär. Maria gjorde sedan rummet till ett gästrum efter att maken Peter gått bort.

Den exklusivaste möbeln i huset är en byrå snickrad av den mest anseende möbelsnickaren i Stockholm på den tiden, Nils-Petter Stenström. Det finns även ett ryskt rokokoskåp av Valnöt med asymmetriska former.

– Ingen vet hur det hamnade här, kanske var det ett krigsbyte, säger Martin Lundgren.

Vi får se ett sängskåp med många lönnfack.

– I lönnfacken gömde man värdesaker för tjänstefolket, men de listade nog ut dessa fack, säger Martin Lundgren och skrattar.

Sedan kommer vi in i ett bokrum, med endast en liten del av en stor boksamling. Många böcker skänktes nämligen till Oskarshamns skolor. Det är nästan bara facklitteratur, böcker om teknik, jordbruk, bergsbruk och uppslagsverk. De är skrivna på latin, franska och tyska.

– Om man var en bildad man skulle man behärska dessa språk, berättar Martin Lundgren.

Sista rummet i den guidade turen blev dasset. Ett stort rum med plats för flera toabesökare samtidigt, och på vintern när det drog kallt kunde man be tjänstefolket att värma upp sittplatsen först, avslutar den inspirerande guiden med.

Det var inte allt som var bättre förr tänker reportern och kör tillbaks till redaktionen med en upplevelse rikare.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.