Län

Hans stenkonst fascinerar

Öland Artikeln publicerades
Pontus Jansson vid ett av sina verk. Segertecknet får representera känslan efter att ha lyckats med en balansering.
Foto:Pontus Jansson
Pontus Jansson vid ett av sina verk. Segertecknet får representera känslan efter att ha lyckats med en balansering.

Alla trodde bilderna på Pontus Janssons balanserade stenar var fejk, sen började Pontus lägga upp videos på hur processen gick till och hans Instagramkonto gick från 2 000 till över 50 000 följare på bara ett par månader. Nu vill alla hålla på med rock balancing.

Pontus, som tidigare sysslat med gatukonst och landskapsfotografering, fick upp intresset för konstformen för tre-fyra år sedan när han såg ett klipp på Youtube av konstnären Michael Grab, även känd under namnet Gravity glue.

– Jag blev inspirerad och började testa själv. Det var väldigt simpelt till en början, en sten eller två. Första gången jag fick upp en sten som balanserade så var det som en kick. Det såg så häftigt ut!

Pontus Instagramkonto som tidigare mest hade innehållit naturbilder började nu fyllas med balanserade stenar.

– De flesta trodde att jag limmade ihop mina balanseringar, men sen började jag lägga upp videos på hur det hela gick till. Hur jag tog upp stenar direkt ur vattnet och så vidare. Folk blev fascinerade och sen spred sig de där filmerna ganska snabbt, säger Pontus.

I dag har Pontus närmare 60 000 följare på sitt Instagramkonto. Enligt Pontus har folk också inspirerats och börjat testa själva.

– Det är jättemånga som skickar bilder på att de har testat. Följare berättar hur deras barn börjat balansera. Hur de varje gång nere på stranden har börjat leka med stenarna.

Men att balansera sten är en konstform som kräver sitt tålamod och fingerfärdighet enligt Pontus.

– Folk förstår nog inte hur mycket jobb man lägger ner. De ser ett uppspeedat klipp på en minut, men det har ju gjorts en massa omtagningar innan dess, och bara att samla sten tar tid.

Pontus bor i Färjestaden och de flesta bilder och filmer är tagna på Öland.

– Inte minst norra Öland. Det är där du hittar den finaste stenen. Jag föredrar sträva stenar som är som sandpapper framför högblanka, men det är alltid kul att variera. Att blanda stenar i ett verk.

Den längsta tiden som Pontus har fått lägga på ett verk är tre timmar.

– Det var dessutom på vintern så jag hade handskar på mig. Det gör att du tappar lite av känseln, men jag lyckades ändå till slut. Andra verk har jag fått ge upp och fortsätta med dagen efter.

För Pontus handlar rock balancing mycket om att att stimulera kreativiteten och utmana sig själv, men det finns även en meditativ aspekt.

– Att få vara i naturen och känna av ljudet och tystnaden samtidigt som man har det här extrema fokuset gör att man hamnar i ett slags tillstånd av stillhet och lugn. En känsla som jag också försöker förmedla i mina bilder.

Som naturfotograf är också bilderna överordnade.

– Om jag får en dålig bild på en balansering så skiter jag att visa upp den, även fast balanseringen skulle vara lyckad.

Vad är målet?

– Visst vore det underbart om man kunde tjäna en slant på det, sälja lite bilder och så. Annars har jag inte något mål direkt förutom att fortsätta skapa och ha kul. Kanske att balansera något riktigt stort. Vi får se hur långt jag kan gå.

Fakta

Pontus Jansson

Ålder: 32 år

Bor: Färjestaden

Jobb: Tidningsbud

Intressen: Konst och fotografering

Instagramkonto: pj.85

Visa mer...