Län

Här ser du årets fyrverkerier

Kalmar län Artikeln publicerades
Kalmarborna får sitt lystmäte när fyrverkeripjäserna exploderar över slottsfjärden vid 17.
Foto:Johanna Eriksson
Kalmarborna får sitt lystmäte när fyrverkeripjäserna exploderar över slottsfjärden vid 17.

Färre säljer fyrverkeripjäser, och antalet offentliga, pyrotekniska uppvisningar minskar. Men för den som vill att det nya året ska smällas in utan att den egna plånboken får ta smällen finns det några alternativ.

Listan är kort, och de flesta arrangörerna har valt att ligga relativt lågt med marknadsföringen av sina fyrverkerier. Åtminstone i de evenemangskalendrar som finns på nätet. Kanske hoppas de att traditionen är tillräckligt stark, men vi hjälper till på traven och tipsar om de tillställningar som vi har lyckats hitta.

Trenden är att allt fler kommuner väljer att ta avstånd från fyrverkerier under nyårsafton. En del mer aktivt genom utförligare förbud i de lokala ordningsstadgarna, andra genom att helt enkelt inte arrangera några egna fyrverkerier.

I bland annat Högsby, Hultsfred, Västervik och Borgholms kommuner ordnas inga offentliga raketuppskjutningar. I de kommuner i länet där det ordnas fyrverkerier är det privata företag som står för avfyrandet.

I både Kalmar och Oskarshamn är det lokala tidningar som står för smällandet. I Bergkvara är det Lindbergs bygg och färg som traditionsenligt fyrar av medan Nybroborna får ta del av färgsprakeri sponsrat av Hammarströms fastighetsförmedling. Samtliga startar vid 17-tiden.

I Färjestaden är det Hotell Skansen som skjuter raketer, som en del av deras nyårsfirande för gäster men som så klart kommer att synas även för övriga intresserade. Här är det en minut över midnatt som gäller.

Fakta

Här smäller det

Kalmar: Slottsfjärden kl 17.

Färjestaden: Skansenparken kl 00.01.

Nybro: Linnéasjön kl 17.

Oskarshamn: Badholmen kl 17.

Torsås: Dalskär, småbåtshamnen kl 17.

Listan är ett urval av de arrangemang som vi har hittat information om.

Visa mer...

Fakta

Lokala ordningsföreskrifter

Borgholm

"Tillstånd av polismyndighet krävs för att använda pyrotekniska varor inom område som omfattas av detaljplan.

Det är förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare är 100 meter från sjukhus, vårdcentraler, vårdhem, äldreboende och ålderdomshem.

Tillstånd krävs inte för mindre fyrverkeri i anslutning till familjehögtid ej heller för pyrotekniska varor godkända för inomhusbruk."

Emmaboda

"I Emmaboda kommun tillåts användandet av fyrverkerier bara på valborgsmässoafton, nyårsafton och nyårsdagen. Under övriga tider krävs tillstånd av polismyndigheten för att använda pyrotekniska varor på samtliga offentliga platser eller områden som jämställs med offentliga platser."

Hultsfred

"För att skjuta fyrverkerier vid nyår behöver du vanligtvis inte tillstånd, om det inte innebär någon särskild olägenhet, risk eller då fyrverkerierna ska användas inom planlagt område.

Du får skjuta fyrverkerier på påskafton, valborgsmässoafton samt nyårsafton till klockan 01.00 påföljande dag. Under övriga tider på året behöver du söka tillstånd från polisen för att skjuta fyrverkerier."

Högsby

"Pyrotekniska varor tillåts endast på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton fram till kl 01.00 påföljande dag. Under övriga tider på året krävs polismyndighetens tillstånd."

Kalmar

"Det är förbjudet att använda pyrotekniska varor utan tillstånd av polismyndigheten. Det är alltid förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 200 meter från Länssjukhuset.

På påskafton, valborgsmässoafton, samt nyårsafton från kl 20:00 fram till kl 01:00 påföljande dag får pyrotekniska varor användas utan polismyndighetens tillstånd. På Larmtorget och Stortorget är det alltid förbjudet att använda pyrotekniska varor utan polismyndighetens tillstånd. Detta gäller även påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton.

Avfyrningsplats eller beräknad nedslagsplats får inte vara närmare än 25 meter från bostadsbyggnad."

Mönsterås

"Nyårsafton och fram till klockan 01 på nyårsdagen är ett av få tillfällen på året då det är tillåtet att skjuta raketer i Mönsterås kommun. De lokala ordningsföreskrifterna för Mönsterås kommun anger att det annars krävs tillstånd för att få använda pyrotekniska varor inom kommunen.

Det är alltid förbjudet att använda pyrotekniska varor på kyrkogårdar, begravningsplatser, skolgårdar och förskolor. Du får heller inte skjuta raketer närmre än 250 meter från Åshaga, Allégården och Prästkullen i Mönsterås, Torshaga i Ålem och Ekåsa i Fliseryd."

Mörbylånga

"Tillstånd av polismyndighet krävs för att använda pyrotekniska varor. Användandet av pyrotekniska varor tillåts utan tillstånd av polismyndighet bara från kl. 20.00 på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton fram till kl. 01.00 följande dag. Avfyrningsplats eller beräknad nedslagsplats får inte vara närmare bostadsbyggnad än 25 meter."

Nybro

"Inom Nybro kommun är fyrverkerier, smällare, bengaliska eldar och andra pyrotekniska varor endast tillåtna att användas på påskafton, Valborgsmässoafton samt på nyårsafton från klockan 19.00 till klockan 01.00 påföljande dag. Vid andra tider krävs tillstånd från Polismyndigheten."

Oskarshamn

"Det är inom samtliga tätorter i Oskarshamns kommun endast tillåtet att använda pyrotekniska varor på nyårsafton samt därpå följande dag till kl. 01.00. Under övriga tider på året krävs alltid tillstånd från polismyndigheten.

Avfyringsplats och nedslagningsplats får inte vara närmare bostadsbyggnad än 25 meter.

Det är alltid förbjudet att använda pyrotekniska varor på innetorget Flanaden (mellan Hantverksgatan – Västra Torggatan) samt på Lilla Torget och Stora Torget.

Det är förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 200 meter från Oskarshamns sjukhus."

Torsås

"Pyrotekniska varor tillåts endast på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton fram till kl 01.00 påföljande dag. Under övriga tider på året krävs polismyndighetens tillstånd."

Vimmerby

"Fyrverkerier och smällare får inte användas utan tillstånd av polismyndigheten. Undantaget är under påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton då fyrverkerier får användas från klockan 18.00 och 01.00 påföljande dag. Det är dock alltid förbjudet att använda fyrverkerier och smällare närmare än 100 meter från Vimmerby Hälsocentral, vård och omsorgsboenden samt gruppbostäder. Förbud mot användning av fyrverkerier och smällare gäller på Stora Torget i Vimmerby med angränsade gator."

Västervik

"Tillstånd av polismyndighet krävs för att använda pyrotekniska varor. Det är förbjudet att använda pyrotekniska varor närmare än 200 meter från Västerviks sjukhus.

Användandet av pyrotekniska varor tillåts utan tillstånd av polismyndighet bara från kl. 20.00 på påskafton, valborgsmässoafton och nyårsafton fram till kl. 01.00 följande dag. Avfyrningsplats eller beräknad nedslagsplats får inte vara närmare bostadsbyggnad än 25 meter."

Visa mer...