Län

Hockeyfeber på inflyttarträff

Oskarshamn Artikeln publicerades
Astrid Diegelmann har tillsammans med barnen Fredrik och Fridtjof och maken Hein flyttat från Norge till Oskarshamn.
Foto:Andreas Bendroth
Astrid Diegelmann har tillsammans med barnen Fredrik och Fridtjof och maken Hein flyttat från Norge till Oskarshamn.

– Svenskarna är lite mer sociala, mer öppna mot nya människor. De är inte rädda för förändringar, säger Astrid Diegelmann, sjuksköterska från Norge. En av många nyinflyttade som på fredagen blev bjudna på hockeymatch och trerätters.

En gång i månaden ungefär bjuder Attraktiva Oskarshamn in till inflyttarträff där den som är nyinflyttad får träffa andra nyinflyttade.

Vanliga aktiviteter kan vara en after work, men även ett föreningsbesök eller en stadsvandring där man lär känna stan.

– Men det brukar komma allra mest folk när vi har after work, det är lite mer lättsamt, säger Josefine Fält som ansvarar för träffarna.

På fredagen var det dags för första inflyttarträffen för året och man valde då att slå på stora trumman och bjuda på en hockeykväll inklusive middag. Något som lockade många, bland annat Johan Ling som ursprungligen kommer från Sundsvall, men har pluggat i Gävle och fått jobb på Scania.

– Jag skickade ut mitt cv lite överallt i Sverige i samband med att jag skulle ta examen och fick napp från Scania direkt, säger Johan som inte ångrar att han sa ja.

– Nej, jag har redan hunnit bo här ett tag och trivs jättebra.

Och han har redan hunnit bli IKO-frälst trots Timrå på hemmaplan.

– Men jag är basketkille i grunden så jag har inget problem med att vara otrogen, säger Johan och ler.

Under vårt besök stiftar vi också bekantskap med familjen Diegelmann från Norge. Frun Astrid är operationssjuksköterska och fått jobb på Oskarshamns sjukhus.

Det brukar vara sjuksköterskor som flyttar från Sverige till Norge inte tvärtom?

– Ja, men bristen på sjuksköterskor är stor i Sverige och faktum är att jag tjänar mer på att flytta hit än bo kvar i Norge. Kostnaderna är lägre här så det blir mer pengar över även om lönen är mindre. Dessutom är både arbetsmiljön och arbetsvillkoren bättre här, säger Astrid som också känner sig väldigt välkommen i Sverige.

– Svenskarna är lite mer sociala, mer öppna mot nya människor. De är inte rädda för förändringar. När jag började på sjukhuset så frågade de direkt vad för nya tankar och idéer jag kunde bidra med.

Familjen Diegelmann som innan bodde tio mil norr om Trondheim hade först tänkt söka sig till Sydnorges varmare breddgrader för att kunna ägna sig mer åt trädgårdsarbete, men allt för dyra huspriser gjorde att man började kolla mot grannlandet i öst i stället.

– Och här i Oskarshamn hittade vid ett jättefint hus vid vattnet till rimligt pris. Det kan inte bli bättre.