Län

Långt ifrån klippt för 80-årig jubilar

Kalmar Artikeln publicerades
Gunilla och Greger Bergfeldt framför sin salong på Larmgatan i Kalmar som nästa år fyller 20 år. Fler salonger har öppnats sedan dess. 3 bilder
Foto:Jörgen Edström/mirroronline
Gunilla och Greger Bergfeldt framför sin salong på Larmgatan i Kalmar som nästa år fyller 20 år. Fler salonger har öppnats sedan dess.

Hår har grånat, frisyrer har kommit och gått, Bergfeldts Frisörer har bestått. Sedan den första salongen öppnades av morföräldrarna i lilla Grönskåra 1937 har mycket hänt. Nu driver syskonparet Greger och Gunilla Bergfeldt en framgångsrik frisörkedja som sätter avtryck i hela sydöstra Sverige.

Om vi tar det från början så var det mormor Aina som från början gick en frisörutbildning i Landskrona. I hamnen mötte hon sjömannen Helmer och kärlek uppstod. När Helmer hade mönstrat av från sjön bestämde han sig för att bli frisör precis som Aina.

I bådas hemtrakter, Grönskåra, djupt inne i de småländska skogarna, startade de sin första salong 1937. Då Helmer saknade utbildning anställde han först en frisörmästare som han fick gå bredvid.

Ett par år senare flyttade paret sin salong från Grönskåra till grannorten Älghult och det är här historien verkligen tar sin början enligt barnbarnet Greger Bergfeldt.

- Det är där vi finns än i dag. Första salongen låg på övervåningen i samma hus som mormor och morfar bodde i. Jag vet att de fick hämta allt sköljvatten från bottenvåningen varje gång det kom kunder. Det måste ha varit ett väldigt spring i trapporna.

Mormor Aina och morfar Helmer jobbade aldrig tillsammans, utan det fanns en tydlig uppdelning mellan herr- och damsalong berättar Greger

- Män och kvinnor klipptes aldrig tillsammans. De var helt separata från varandra och det var stora skillnader mellan salongerna. Herrsalongen var minst lika mycket en diskussionsplats som en frisörsalong. Det var diskussioner om allt från jakt och fiske till politik. Morfar såg väl också yrket mest som ett levebröd, medan mormor hade en mer professionell, hantverksmässig syn på det och jobbade mycket mer med sina kunder.

- Herrsalongen var lite som en herrbastu, tillägger storasyster Gunilla Bergfeldt och jämför med damsalongen.

- I damsalongen satt alla kvinnor bakom skynken och klippte sig. Man skulle inte visa att man behövde färga sitt gråa hår, säger Gunilla.

1954 flyttade man dam- och herrsalongen från sin egen övervåning till ett nybyggt stenhus där Bergfeldts Frisörer klipper än idag.

- Huset ser mycket större ut än vad det är då väggarna är 80-90 centimeter tjocka. Det var en orolig värld där ute, med Kalla Kriget och allt, så då ville man gärna bygga väldigt bastant och säkert, säger Greger och ler.

Vad det gäller klippningen var den mycket mer högtidlig på den här tiden.

- Särskilt om vi går tillbaka från början, då gick de flesta kanske till frisyren två gånger om året. Jul och midsommar var de stora helgerna. På landet där morföräldrarna hade salong kunde folk resa flera mil för att göra sig fina, berättar Greger.

Historierna fortsätter. Att Greger och Gunilla är tredje generationens frisörer märks när man pratar med dem, historien är ständigt närvarande.

Men de är också ett syskonpar som verkligen haft blicken framåt. Sedan de tog över verksamheten från mamma Lena har verksamheten växt och man har gått från en till fem salonger.

Det började med öppnandet av en ny salong på Larmgatan i Kalmar 1998, följt av en salong i Alstermo, grannort till Älghult, och sen två salonger, som öppnades bara med en veckas mellanrum, i Växjö och Karlskrona, 2015

- Så snart vi känner att vi är på trygg mark vill vi gärna utmana oss själva. Och när möjligheter att öppna nytt, som nu senast både i Växjö och Karlskrona, med duktiga medarbetare som vill och kan, så är vi inte rädda för att försöka. Vi vet att vi bara gör vårt bästa och sen får man se om det bär eller brister. Hittills har det i alla fall gått bra, säger Greger.

För syskonen Bergfeldt är det viktigt att alla salongerna är ett och att ingen salong blir en liten ö som driver omkring ensam.

- Vi säger alltid att vi jobbar på en arbetsplats och för de anställda som kan så försöker vi schemalägga så att de växlar mellan de olika salongerna. Hyrstol har vi inte på en enda salong utan alla är anställda av oss.

Själva rör de sig hela tiden mellan de olika salongerna och är sällan på samma plats.

- Det är aldrig bra att ha två chefer i samma salong, utan du blir mycket mer en del av arbetsgruppen om du är ensam chef på salongsgolvet, säger Gunilla.

Att som chef sitta på kontor och bara delegera uppgifter, utan att själv stå med saxen i hand, är ett stort nej för både Gunilla och Greger.

- Vi kommer aldrig lämna golvet, oavsett vad de säger på ledarskaps- och chefsutbildningarna. Det är ju där vi kan se nyanserna, de små bristerna. Frisörbranschen skiljer sig från många andra branscher på så sätt att vi jobbar direkt med slutkunden.

Arbetsfördelningen syskonen emellan är tydlig; Gunilla sköter scheman och löner och Greger har hand om allt vad gäller de olika lokalerna. Båda arbetar dessutom med att utbilda kollegor, både i och utanför Sverige samt som examinatorer för branschförbundet Sveriges Frisörföretagare.

- Utbildning är A och O för oss. Att alla vi som arbetar på Bergfeldts innehar ett Gesällbrev ser vi därför som en självklarhet. Det är i dagsläget vår yrkeskårs legitimation, vilket innebär att man genomgått och avklarat särskilt upplagda prov för att få kallas frisör. Gesällbrevet innebär också att jag som frisör har rätt till en fackligt bestämd lön som min arbetsgivare måste följa, förklarar Gunilla.

Frisör är precis som flera andra hantverksyrken idag ett bristyrke. Enligt Greger och Gunilla är det svårt att få tag på frisörer då det är så få som vill gå färdigt utbildningen.

- Vi har hela tiden tagit emot elever från skolor här i Kalmar, Lars Kaggskolan och Hair Academy, men har märkt hur det har skett en tydlig förändring. Om vi förut bara fick in högpresterande elever så får vi nu in en väldigt stor mix av både högt och lågt.

Enligt Gunilla är det en ny generation elever man ser.

- Det är en annan sak att vara 16 år idag än när vi utbildade oss. Man är inte riktigt mogen att ta beslut om vilket framtida yrke man vill ha. Många tar för enkelt på det och tror att allting ska gå jättelätt och jättefort, men det är inte så det funkar i verkligheten.

Avslutningsvis, med fem salonger, både i stan och på landsbygden så ser kundkretsen väldigt olika ut. Och på frågan hur frisörkunderna på stan skiljer sig från landsbygden är svaret något förvånande.

- De på landsbygden är mer förändringsbenägna skulle jag säga. De vill gärna ha något nytt, men utan att vara så precisa om hur de vill ha det. I stan är man mycket mer tydlig med hur man vill klippas och är ute efter ett exakt resultat, säger Gunilla som gillar blandningen.

- Finliret i stan blandat med den fria kreativiteten på landet är en bra mix att ha med sig. Det är därför vi också gärna vill att våra anställda ska testa de olika salongerna. Du blir en mycket bredare frisör rent hantverksmässigt om du gör det.

Fakta

Gunilla och Greger Bergfeldt

Gunilla

Född: 1971

Bor: I Åseda

Familj: Två utflugna barn, en man och en hund.

Greger

Född: 1977

Bor: I Kalmar

Familj: Två barn, 9 och 7 år gamla, en man (Kalmar Vattens vd Thomas Bergfeldt) och en katt.

Visa mer...

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.