Län

Lyckorus när Pride gick genom Kalmar

Kvarnholmen Artikeln publicerades
Emmy Näsström hade åkt från Mönsterås för att delta.
Foto:Tomas Löwemo
Emmy Näsström hade åkt från Mönsterås för att delta.

Likt en väldigt lång, högljudd, stolt och synnerligen färgglad orm ringlade sig Prideparaden genom Kvarnholmen på lördagen. Cirka 3 500 personer deltog i paraden och på Stortorget samlades närmare 5 000.

Under lördagen fick vi bevis på att vädergudarna är queer. Eller i alla fall att de är synnerligen vänligt inställda till Kalmarsund Pride då det ihållande regnet gjorde uppehåll lagom till paraden. Några droppar föll, men de gav endast välkommen svalka åt de mest dansanta deltagarna.

Klockan 13 avgick paraden från Elevatorkajen och spred sedan frikostigt med färg, musik och glädje på Kvarnholmen. Slutstation var Stortorget där kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke höll ett bejublat tal. Ministern berättade bland annat om regeringens reformer på HBTQ-området, som revideringen av könstillhörighetslagen, vilket drog ner stora applåder.

Efter talet delades årets HBTQ-pris ut, som i år gick till Ljungnässkolan i Mönsterås.

– Vi är jättenöjda, vilken fantastisk dag det varit, säger Jennie Wallin, vice ordförande samt projektledare i Kalmarsund Pride.

– Det är klart att man var nervös att vi inte skulle ha samma uppslutning som vi haft tidigare, särskilt med vädret som vi haft, så det var otroligt härligt att så många kom.

– Jag är sjukt stolt över den här dagen, som projektledare bara smälter man. Det är fantastiskt att se vilket stöd vi har.

Anna Ekergren, Kalmarsund Prides ordförande, är lika nöjd.

– Det känns jättebra, vi hade en jättebra organisation, vädergudarna var på vår sida nästan hela tiden och det var bra stämning, säger Ekergren.

På Stortorget återkom regnet och scener och allt annat plockades undan. Dagen var dock inte slut utan för deltagarna vankades den officiella efterfesten på Harrys där kärleksfesten fortsatte in på småtimmarna.