Län

Med levande musik kommer känslorna fram ur hjärtat

Kristdala Artikeln publicerades
Milda Jonasson tycker att arbetet med barn och ungdomar ger mycket tillbaka.
Foto:Lotta Zaar
Milda Jonasson tycker att arbetet med barn och ungdomar ger mycket tillbaka.

Milda Jonasson är kantor i Kristdala och Döderhult. Efter viss tvekan har hon följt i sin fars fotspår och trivs mycket bra med livet i församlingens tjänst. Här deltar hon i glädje och sorg med musiken som sitt verktyg.

Milda Jonasson är uppvuxen i en by utanför Växjö.

– Du kan höra det på mina r.

Hennes föräldrar var båda aktiva i kyrkan.

– Pappa var kantor och skolkantor medan mamma gjorde i stort sett allt annat som att leda barngrupper.

Skolkantor?

– Ja, han var en av de sista i Sverige. Han arbetade som lärare i veckorna och kantor på söndagen, vilket var en ganska vanlig kombination förr.

Mildas väg till att bli kantor gick via en utbildning i miljövetenskap.

– Men jag har inte jobbat en sekund som det. Kanske var det mitt sätt att bryta egen mark.

Samtidigt har hon aldrig känt någon press hemifrån.

– Nej, jag har fått gå min egen väg. Jag började på kantorsutbildningen för att jag tycker att det är kul att hålla på med musik. Mitt intresse för klassisk musik har jag fått från min pappa och nu ringer jag honom för att diskutera kyrkomusik. Vad han tycker om olika stycken och om vad som passar. Det är jätteroligt.

Milda började läsa till kantor i Värmland men fortsatte studierna på folkhögskolan i Oskarshamn där hon också tog sin kantorsexamen.

– Det är roligt att det finns en skola på så nära håll.

Hennes makes familj är från Oskarshamn och där vill Milda stanna.

– Vi trivs väldigt bra här. Det är mycket bättre än i Kalmar, där jag bodde när jag pluggade miljövetenskap. Där är det för platt och tråkigt, det finns ingen skog. Här har vi allt, ja lite av varje.

Efter att ha börjat som kantor i Mullsjö och därefter i Högsby kom Milda till Döderhults församling.

– Här har jag jobbat i alla kyrkor i församlingen. Det är bra för jag har lärt känna församlingen bättre, det tycker jag om.

Vi träffas efter en intensiv period.

– När julhelgen har varit är det ganska lugnt och skönt. Men det här året var julen lugnare än vanligt eftersom julafton var på en söndag.

Milda förbereder trettondagens gudstjänst. Frida Björk ska sjunga solo och de prövar olika musikstycken.

– Det är en ovanlig och härlig känsla att sjunga i kyrkan, säger Frida som har sjungit solo flera gånger förut.

– Det är roligt och ibland nervöst. Jag tycker om att få visa det man är bra på.

Psalmerna som ska användas väljer Milda ut tillsammans med prästen.

Har du någon favoritpsalm?

– Ja 175. Den har en vacker melodi och många verser som tar upp och inringar hela det kyrkliga livet. Den är inte så vanlig, men jag tycker väldigt mycket om den själv. En psalm som många älskar är 249, Blott en dag. Den är slitstark. Man tröttnar inte på den utan kan sjunga den väldigt många gånger. Jag tycker att den ger förtröstan.

Hon försöker att spela det som människor vill höra.

– Jag tycker att det är jätteroligt när folk har önskemål. Ibland får jag tolka om det lite och det låter inte som med en inspelad artist. Jag kan förstå att en del vill ha musiken inspelad, men tycker själv att det är speciellt att ha livemusik. Det är så få gånger i livet som man har livemusik till någon person och det blir inte riktigt samma sak med CD-musik.

Milda tycker att musiken har en viktig roll i kyrkan.

– Den kan vara en hjälp i den situation man är i och få fram glädje, sorg eller förtröstan.

Men för att psalmer ska bli ett hjälpande redskap behöver de vara kända.

– De som växer upp i dag känner kanske inte igen en enda psalm. Jag tycker lite synd om dem. Man behöver höra en psalm flera gånger för att kunna sjunga med och låta den sjunka in. Då kan du sitta där stilla och låta den beröra dig.

Har ditt arbete påverkat din tro?

– Absolut! Kyrkan står för en längtan efter Gud, kärlek och medmänsklighet. Vem är jag att ha den här uppgiften? Det är ett stort ansvar. Jag känner en ödmjukhet och blir ibland självrannsakande. Jag undrar om någon annan hade gjort mer för kyrkan på ett bättre sätt. Men Jesus var människa och hela kyrkan är uppbyggd av människor. Ingen är fullkomlig och jag finner en tröst i att vara en del av det.

Vad får du tillbaka?

– Jag möts av så otroligt många leenden och positiva kommentarer så det är ett väldigt tacksamt jobb. Det är en ynnest att få leda barngrupper och få deras kramar.

Fakta

Milda Jonasson

Yrke: kantor

Ålder: 43 år

Familj: gift och har tre barn

Intressen: "Jag sjunger i den fristående kören Cantores Calmariensis. Jag springer en del och odlar lite egna grönsaker. Jag har varit engagerad i Naturskyddsföreningen och försöker skåda fågel."

Musik: "Hemma klinkar jag på piano, gnisslar på fiol och spelar lite på min såg. Jag är lite sugen på att lära mig spela cello."

Visa mer...