Län

Monica Evenäs älskar film: "Ser kanske 75 filmer per år"

Kalmar. Artikeln publicerades
Monica hemma vid vardagsrumsbordet där hon tillbringar mycket tid. Hon prenumererar på en hel del filmskrifter och magasin.
Foto:Gustaf Hallin
Monica hemma vid vardagsrumsbordet där hon tillbringar mycket tid. Hon prenumererar på en hel del filmskrifter och magasin.

När det pratas eldsjälar pratas det oftast om de hjältar som verkar inom idrottens värld, men det finns eldsjälar på andra håll också. Monica Evenäs är ordförande i en av de största filmföreningarna i Sverige, Filmstudion i Kalmar. Monica har varit engagerad i filmstudion på olika sätt sedan mitten på 70-talet.

Monica och maken Claes Evenäs tar emot hemma i huset på Timmermansgatan i Kalmar.

– Vill du ha kaffe? Frågar Monica medan jag tar av mig ytterkläderna i hallen.

Monica leder mig in i köket. Det luktar kaffe och hemtrevligt. Jag tar mig in i rummet bredvid som visar sig vara fullt med böcker i långa rader. Det är ett bibliotek i miniatyr.

– Vill du ha mjölk till kaffet?

Ja, tack svarar jag medan jag tittar mig omkring i rummet. Tavlor med olika motiv pryder väggarna. Vi slår oss ner på de vita möblerna i vardagsrummet. Claes häller upp kaffe. Jag ställer en fråga jag funderat på sedan jag hörde talas om henne.

Vem är Monica Evenäs?

– Ja, vem är Monica Evenäs? En filmintresserad kvinna, skrattar hon.

Nä, men jag har alltid varit intresserad av film. Det började på 60-talet när vi läste i Lund och var med i olika filmföreningar. Då började mitt filmintresse där. Sen när jag kom hit på 70-talet, blev jag medlem i filmstudion.

Vad har du för intressen?

– Jag tycker det är kul när det händer saker, ut och resa och läsa. Sen har jag en stor familj också som tar tid. Detta är det första sportlovet som det inte är barn överallt haha. Filmstudion tar ju rätt mycket tid, vi som är i styrelsen ska vara på Sagas på visningarna och se till så att det funkar.

Om du skulle beskriva, vad är filmstudion för något?

– Filmstudion är en förening, den ingår i Sveriges förenade filmstudios. Om man vill starta en filmstudio, så måste man ansöka om det. En filmstudio är bunden till vissa regler. För att bli medlem måste man köpa ett medlemskort. För närvarande kostar ett kort 250 kr. Som medlem får man se de filmer vi visar den terminen.

Det finns de som tror att de ska betala varje gång de ska se en film, eftersom att de tycker det är så billigt, det är inte så ovanligt. Jag får ofta samtal från icke-medlemmar som undrar om de kan se enstaka filmer, men det är emot reglerna.

Vilka är det som är medlemmar i filmstudion?

– Det är flest äldre, men en del yngre också. 20-30. Jag inbillar mig att det är en del småbarnsföräldrar.

– Vi har en lite äldre publik, så är det ju.

Hur många filmer visar ni per termin?

– Vi visar sju stycken i regel. Ibland har vi någon extra film, det hade vi i höstas till exempel. En gång var vi till exempel på teatern, och hade ett stumfilmsarrangemang med Matti Bye. I höstas hade vi Mårten Blomkvist här och han berättade om reklamfilm genom tiderna. Vi hade 65-årsjubileum 2011. Då hade vi massa filmer från 40, 50- och 60 talet och så vidare upp till 00-talet.

Filmstudions medlemmar har ökat i antal hela tiden, något som också krävt anpassning från filmstudions sida.

– Från början hade filmer klockan tre på eftermiddagen varannan lördag. Sedan visade det sig att det var många som inte fick plats. Då började vi med två visningar, lördag och måndag. Jag tror att det var höstterminen 2010. Det visade sig att det inte räckte med det heller. Då la vi till en visning senare på måndagen, vårterminen 2013, men nu har sålt slut de senaste tre terminerna.

Är det någonting som du väntat dig?

– Ja men det tror jag ändå, folk brukar gilla våra filmer.

Vad tror du att det beror på, att ni är så många medlemmar, trots att så många väljer streamingtjänster och tittar på film hemma?

– Jag tror att det är många som går och ser filmer på bio ändå, det ser man ju när man är på Biostaden, det har ju gått upp, intresset att se film på bio. Tror också att många tycker det är kul att gå dit och prata en stund innan, vi har de som varit med från början. Det blir en slags social gemenskap, som är viktig tror jag.

Hur ska ni tänka framöver angående expandering?

– Det är klart att vi funderat på det, men det är en fråga om tid också. Vi gör detta ideellt.

Hur mycket tid lägger du på detta egentligen?

– Periodvis är det ju väldigt mycket, speciellt innan en säsong ska börja.

Tröttnar du aldrig på att gå och se på film?

– Nä, jag tycker det är kul. Jag har väldigt svårt att lämna en film även om jag tycker att den är dålig, jag sitter i regel kvar. Jag vill ändå se hur det slutar.

– Jag behöver självklart ju se mycket film hela tiden för att hänga med.

När du har sett så mycket film, hur många blir det per år?

– Det är svårt att uppskatta, men jag landar nog på runt 75 stycken. Sen tittar jag ju hemma också. Nu har jag inga filmkanaler, men Netflix finns ju.

Den bästa film du sett?

– Jag har tyvärr ingen bästa film, det finns många väldigt bra filmer. Det finns många jag tyckt väldigt mycket om. Jag har haft en lista med filmer förut, men den försvann.

Vad är det som är speciellt med film? Varför tycker du om det så mycket?

– I film kan man få uppleva nästan alla konstformer, musik, dans och bildkonst till exempel. Ibland ser jag scener i filmer som jag bara vill pausa och rama in till en tavla.