Län

Prostitutionen följer E 22:an

Oskarshamn Artikeln publicerades
Simon Häggström säger att det är svårt för polisen ute i landet att upptäcka och stoppa att kvinnor säljs. "Män måste ta ansvar och sluta köpa sex."
Foto:Mohammad Abdulrahim
Simon Häggström säger att det är svårt för polisen ute i landet att upptäcka och stoppa att kvinnor säljs. "Män måste ta ansvar och sluta köpa sex."

Polisen Simon Häggström arbetar mot människohandel och har skrivit två böcker om hur kvinnor utnyttjas för prostitution. Han beskriver hur kvinnorna förs längs med Europavägarna för att hitta sexköpare på olika orter.

Simon Häggström besökte nyligen Oskarshamn för att föreläsa om sitt arbete.

– Traditionellt sett har människohandel varit en fråga som relaterat till städer som Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Men i dag ser det annorlunda ut. Gatuprostitutionen förekommer fortfarande, men den är bara toppen på ett isberg. Den stora sexhandeln sker i helt slutna sammanhang.

Han beskriver hur kvinnor förs till Sverige och säljs med hjälp av annonser på nätet, annonser som på ytan ser ut att handla om frivillig prostitution.

– Kvinnorna förs från stad till stad och säljs oftast på hotell eller i lägenheter. Ibland stannar de bara något dygn innan de åker till nästa stad tio mil bort. Den här brottsligheten är väldigt mobil. Kvinnor förs in från Köpenhamn eller Oslo och avverkar städer längs med vägen. De senaste åren har det dykt upp i varje medelstor svensk stad.

En anledning till att prostitutionen flyttat ut på landsbygden är att risken för att avslöjas av polisen är lägre än i en stor stad.

– Här kan de tjäna mest pengar till lägsta möjliga risk. Eftersom det saknas poliser som arbetar enbart med detta är det lättare för dem att flyga under radarn.

Att kvinnor från Rumänien och Nigeria hamnar i Sverige beror på efterfrågan.

– Sverige är ett destinationsland för här finns pengar att tjäna. Det är rika som utnyttjar fattiga och ett mansproblem i grund och botten. Män som väljer att köpa sex investerar samtidigt pengar i organiserad brottslighet. – Den här människohandeln är ett cyniskt utnyttjande som väldigt många män i Sverige bidrar till.

Under sitt arbete som polis har Simon Häggström träffat många sexköpare.

– Jag har gripit några hundra under åren. Det finns de som ursäktar sig med att de frågat om kvinnan haft någon hallik och hon har svarat nej. Självklart svarar hon nej. Hon gör det av rädsla och för att hon är beroende av att kunden stannar. Det här är inget man väljer för att det är kul, men alla kvinnor poserar på ytan som frivilliga oberoende prostituerade. Hur ska sexköparen avgöra vem som är vem?

Simon Häggström berättar att männen bakom människohandeln har ändrat taktik för att kontrollera kvinnorna som utnyttjas.

– Tidigare såg vi hur människohandlarna var väldigt våldsamma och kuvade kvinnorna med misshandel och våldtäkter. I dag använder de mindre våld. Istället kan de ta ett foto på kvinnans lillasyster och säga att om inte du jobbar så tar vi henne i stället. De gjuter in fruktan i kvinnorna genom att hota med att skada hennes familjemedlemmar.

Kvinnor från afrikanska länder pressas också att stanna hos människohandlarna med religiösa hot.

– Det kan vara en utmaning för oss i ett sekulariserat land att förstå det. Innan kvinnan kommer hit får hon genomgå voodoo-liknande ritualer. Det gör kvinnan livrädd att en förbannelse ska drabba henne om hon inte lyder.

– Med de här kontrollmekanismerna kan människohandlaren sitta utomlands och ändå ha järnkoll på kvinnorna.

Fakta

Simon Häggström

I torsdags besökte kriminalinspektör Simon Häggström Kyrkans hus i Oskarshamn för att berätta om sitt arbete.

Simon Häggström bor i Stockholm men kommer ursprungligen från Stockaryd utanför Sävsjö.

Som polis är han specialiserad på människohandel för sexuella ändamål och en del av människohandelsgruppen vid Nationella Operativa Avdelningen.

Han har gett ut två böcker som baseras på det han upplevt under elva års tid som polis.

debutbok Skuggans lag - en spanares kamp mot prostitutionen kom 2016.

I fjol släpptes den fristående uppföljaren Nattstad.

En vanlig svensk sexköpare är mellan 30 och 50 år med fast jobb och en stabil inkomst. De brukar inte vara kriminellt belastade, utan de lever ofta ett normalt liv med barn och familj. Och alla är män.

Visa mer...