Län

Torkan rår inte på guldfiskarna

Skarpa Alby Artikeln publicerades
Guldfiskdammen på Stora alvaret. Bristen på regn har gjort vattnet grumligt och det är svårt att se några guldfiskar om de inte simmar upp till ytan.
Foto:Andreas Bendroth
Guldfiskdammen på Stora alvaret. Bristen på regn har gjort vattnet grumligt och det är svårt att se några guldfiskar om de inte simmar upp till ytan.

De senaste årens vattenbrist verkar inte ha påverkat guldfiskarnas tillvaro i dammen ute på Alvaret, men så har de levt här i flera deccenium.

Det finns uppgifter om att guldfiskarna redan ska ha setts simma i dammen för 50 år sedan.

Det är ingen som riktigt vet hur de hamnade på Stora alvaret. Kanske var det någon som tröttnade på sina akvariefiskar och planterade ut fiskarna där. Klart är dock att guldfiskarna lever, överlever och till och med förökar sig.

För mat finns det gott om, grodyngel när det är säsong, annars insekter och sådant som växer i vattnet.

Just när undertecknad besöker dammen så samlas en hel hop med guldfiskar för att tugga i sig av en flytande brödbit, säkert kastad i vattnet av någon av de många skolklasser som dagligen vandrar förbi dammen så här på försommaren.

Eftersom vattendjupet i dammen är 1,80 meter så bottenfryser det aldrig på vintern. Djupet gör det också svårt för dammen att torka ut, trots vattenbristen.

Det är inte alldeles enkelt för gemene man att hitta till dammen på Stora alvaret och kanske har just den undanskymda platsen varit det som har räddat guldfiskarna under alla dessa år?