Län

Välvårdade katter visade upp sig för stor publik

Kalmar Artikeln publicerades
Den finska domaren Kristiina Rautio bedömer Raushöjdens Noah af Raus, medan ägaren Anders Nilsson tittar på. Noah som katten kallas är en Helig birma.
Foto:Linn Johansson
Den finska domaren Kristiina Rautio bedömer Raushöjdens Noah af Raus, medan ägaren Anders Nilsson tittar på. Noah som katten kallas är en Helig birma.

Maine coon, Devon rex, Helig birma och Norsk skogskatt är några av de raser som ställdes ut på den internationella kattutställningen under lördagen.

Runt 280 katter med tillhörande ägare befann sig i Iffehallen under lördagen för att ställa ut sina katter.

Utställningen som anordnades av Calmare kattklubb är en populär händelse, för såväl ägare som besökare.

– Jag kan se att intresset för att ställa ut sin katt har ökat de senaste åren. I år har vi tagit in fler domare eftersom intresset är stort, säger Ulla-Britt Reinhardt, ordförande i Calmare kattklubb.

Även besökare lockades till utställningen, och enligt Ulla-Britt Reinhardt brukar mellan 500-700 besökare komma.

– Vi åkte hit eftersom vi har egna katter, och då är det alltid extra roligt. Sedan var vädret dåligt, så då passade vi på, säger besökaren Pia Bjerlin från Öland.

Annelie Karlsson från Malmö är utställare och har med sig sina två katter Stella och Venja. De är av rasen Devon rex som är en positiv ras med lockig päls. Både katterna och Annelie är vana utställare och åker på ungefär fem utställningar varje år.

– Jag är uppfödare av rasen, så därför känns det bra att göra en bedömning av hur man ligger till. Sedan är det alltid roligt att träffa kompisar, säger Annelie Karlsson.

Katterna Stella och Venja tävlar inte mot varandra, trots att de tillhör samma ras. Det beror på att teckningen är olika.

– Jag är glad att de inte konkurrerar med varandra, Venja är prickig eller spottad som det heter, medan Stella är padda, säger Annelie Karlsson.

Domarna bedömer katterna utifrån flera olika punkter, men temperament och päls är två viktiga delar. Annelie Karlsson lägger inte ner så mycket tid på sina katters päls, eftersom de är korthåriga.

– Jag badar dem och lägger i silkesdroppar, sedan brukar jag rugga upp pälsen lite inför utställning.

Gunilla Hansson som har en långhårig Maine coon, lägger ner desto mer tid.

– Man brukar säga att det enda som går att påverka hos domarna är pälsen. Jag vet inte exakt hur mycket tid vi lagt ner på den, men det är mycket, säger Gunilla Hansson.

Förutom utställda katter fanns också marknadskatten Sören Fernström på plats. Han har samlat in 580 000 kronor till hemlösa katter, genom att bli klappad.