Allians i upplösning

Ledare Artikeln publicerades
Kristdemokraternas Ebba Busch Thor (KD) gör tummen upp för att regera även om det kräver stöd av Sverigedemokraterna; något som Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) gör tummen ned för.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Kristdemokraternas Ebba Busch Thor (KD) gör tummen upp för att regera även om det kräver stöd av Sverigedemokraterna; något som Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) gör tummen ned för.

Får man tro Expressen har det varit allt annat än lugn och samförstånd i den moderata riksdagsgruppen under de senaste dagarna. Starka krafter ville nämligen, enligt uppgifter till tidningen, att Moderaterna skulle rösta för Björn Söder (SD) som talman istället för att lägga ner sina röster när han ställdes mot Lotta Johnsson Fornarve i måndagens votering om andre vice talman.

Gruppledningen med Tobias Billström (M) fick tydligen svettas ordentligt innan riksdagsgruppen, till sist och under protest, accepterade alliansens överenskommelse om att lägga ner sina röster.

Men med tanke på att Söder fick betydligt fler röster än bara de som kom från Sverigedemokraterna visar det att tidningens uppgifter med största sannolikhet är korrekta.

Istället för att följa den uppgjorda linjen om att allianspartiernas riksdagsledamöter skulle lägga ner sina röster i voteringen, valde åtskilliga ledamöter – som man på goda grunder kan misstänka kom från antingen KD eller Moderaterna – att aktivt rösta för SD:s kandidat.

Starka krafter inom både Moderaterna och Kristdemokraterna anser dessutom att fyrpartialliansen borde kunna ta regeringsmakten med hjälp av Sverigedemokraterna. I KD:s fall var partiledaren Ebba Busch på tisdagen i medierna öppet tydlig på den punkten. Hon såg inga som helst problem med att alliansen skulle bilda regering med stöd av Jimmie Åkessons parti.

– Jag står för vår politik och våra värderingar i alla lägen, oavsett vem som röstar för. Och då har jag varit beredd att tillträda i regeringsställning, även om det kräver stöd från Sverigedemokraterna, sade Busch Thor till TT.

Det är alltså uppenbart att Moderaterna och Kristdemokraterna inte håller sig till den överenskommelse kring talmans- och regeringsfrågan som de fyra allianspartierna har slutit. Det, om något, borde få Annie Lööf och Jan Björklund att dra öronen åt sig.

De två liberala partiernas företrädare tvingas konstatera att i Moderaternas fall tycks riksdagsgruppen revoltera mot sin partiledning; en partiledning som man kan undra hur länge den orkar stå emot de interna krafter som söker makten till vilket pris som helst. Vad gäller Kristdemokraterna är det tydligt att partiledningen revolterar mot fyrpartialliansen; en allians som nu allt fler konstaterar är på väg att spricka.

Fortsätter följer på det ena eller det andra sättet.