Alliansens arroganta avgångskrav

Ledare Artikeln publicerades
Fyrpartialliansen kräver att Stefan Löfven ska avgå innan ett slutligt valresultat finns på plats.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Fyrpartialliansen kräver att Stefan Löfven ska avgå innan ett slutligt valresultat finns på plats.

Trots att de rödgröna riksdagspartierna i nuläget är större än de fyra allianspartierna, och trots att alla röster ännu inte är räknade, kräver allianspartiledarna och SD:s Jimmie Åkesson att statsminister Stefan Löfven omedelbart ska avgå.

Det bör dock inte den sittande statsministern göra – i alla fall inte nu. Innan han fattar den typen av beslut bör han vuxet invänta den pågående rösträkningen som sägs ska vara klar senare i veckan. Först därefter vet statsministern och alla andra hur den parlamentariska situationen ser ut.

Även om alliansen och Sverigedemokraterna kaxigt innan valet klargjorde att de ämnade att rösta bort Löfven i den obligatoriska statsministeromröstningen, som den nya grundlagen föreskriver, verkar de genom sitt andfådda krav ha fått lite kalla fötter.

Med det valresultat och den mandatfördelning som just nu föreligger skulle en sådan omröstning inte bara klargöra att alliansen behöver SD:s aktiva stöd för att avsätta Löfven.

Framför allt skulle en sådan omröstning allvarligt försvåra möjligheterna för en framtida alliansregering att sedan regera utan att ta stöd från riksdagens högerextrema parti.

En ny alliansregering kan nämligen inte ens under sina mest naiva stunder tro att Stefan Löfven ska skynda sig till stöd för en alliansministär om han nyss har blivit avsatt av samma partier i en formell riksdagsomröstning. Någon vidare början på ett konstruktivt samarbete med allianspartierna är det ju knappast.

Säkert är det också därför som allianspartierna vill att Löfven ska avgå bums och på egen hand. Vilket han, som sagt, inte bör göra.

Dessutom är det ovanligt arrogant av alliansen att ställa detta krav nu. Trots allt är inte valresultatet klarlagt. Det är oerhört jämnt både resultat- och mandatmässigt.

Att i det läge kräva att man själv får regera, trots att man inte är största partikonstellation, och trots att man till statsminister vill sätta den främste företrädaren för det parti som förlorat mest i valet, är en allt annan än respektfull attityd mot väljarkåren. I alla fall om alliansen inte kallt räknar in Jimmie Åkessons obehagliga parti i det parlamentariska regeringsunderlaget; något som åtminstone Centerpartiet och Liberalerna tidigare sagt är otänkbart.

Med andra ord kan och bör Stefan Löfven nu sitta lugnt i båten ytterligare en tid. Bråttom är det ju knappast.

Hans tal på valnatten om blocköverskridande samarbete och ansvarstagande hade en helt annan vuxenhet över sig än den attityd som fyrpartialliansens partier nu demonstrerar.

Förhoppningsvis sjunker den borgerliga valfebern om några dagar och alliansens partiföreträdare blir möjliga att föra civiliserade samtal med.