Antiklimax i regeringsfrågan

Ledare Artikeln publicerades
Statsminister Stefan Löfven (S) lämnar talmannens kontor i riksdagen på torsdagen.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Statsminister Stefan Löfven (S) lämnar talmannens kontor i riksdagen på torsdagen.

Den som händelsevis trodde att Stefan Löfven (S) eller Ulf Kristersson (M) skulle ge några klara besked i regeringsfrågan på torsdagen blev nog besviken. Efter herrarnas formella slutrapportering hos talman Andreas Norlén tvingades alla med högt uppskruvade förväntningar konstatera att det slutade i ett antiklimax.

Både Löfven och Kristersson nöjde sig med att till de församlade journalisterna i riksdagshuset sprida allmänna artigheter och optimistiska formuleringar omkring sig.

Den socialdemokratiske partiordföranden konstaterade att de pågående samtalen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna är ”konstruktiva”. Löfven klargjorde att han fortsatt har en ”uppriktig ambition” att få till stånd en regering, men ville inte spekulera i sannolikheten för att det verkligen skulle bli så.

Den moderate partiledaren gick inte längre. Kristersson kunde ”egentligen bara bekräfta att det under helgerna har pågått intensiva samtal mellan Alliansens partier” samt att han ”står till förfogande” för att ”bilda en regering som för borgerlig politik”.

Några besked om hur han tänkte sig hantera sitt Moment 22-liknande dilemma och få med både Sverigedemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet på den gemensamma vagnen gav han inte.

Talmannen själv meddelade bara torrt att han tagit del av de bägges bedömningar och ska träffa samtliga partiledare på måndag; därefter ska en statsministerkandidat nomineras.

Tja, och sedan var det inte mer med den saken. Och kanske var det lika bra det.

Ty vad vi har varit med om denna eländiga höst är partiledare, inte minst på den borgerliga sidan, som i presskonferens efter presskonferens mest har målat in sig i hörn genom att ställa ultimatum om än det enda och än det andra och därefter riktat krav på andra att agera och ändra intagna positioner.

Förhoppningsvis innebär den demonstrativa tystnad som herrarna Löfven och Kristersson gav uttryck för att det nu ändå pågår seriösa processer bakom draperierna syftande till att verkligen nå resultat; förhoppningsvis redan till nästa statsministeromröstning nästa vecka.

Men det går fortsatt inte att komma ifrån att de som verkligen måste ta ställning är Centerpartiet och Liberalerna. Annie Lööf och Jan Björklund har att välja mellan å enda sidan Stefan Löfven (S) som företrädare för en brett förankrad S-ledd regering och å andra sidan en parlamentariskt SD-beroende Ulf Kristersson (M).

Enligt uppgift finns beredskap inom C för att samla ihop sig till ett slutligt beslut på lördag medan L har ett utsatt partiråd som ska ta ställning på söndag. Då får man hoppas att det finns mera konkreta besked att ge än vad herrarna Löfven och Kristersson gjorde på torsdagen – nästan på dagen fyra månader efter valdagen.