Antiklimax, klimatförnekare och självkritik

Ledare Artikeln publicerades

Har man följt svensk politik i över 30 år har ett och annat installationstal av nyvalda partiledare passerat förbi.

Sannerligen har de varit av varierande kvalitet. Men det ska erkännas att jag aldrig hört ett mer andefattigt tal än det som nyvalda Nyamko Sabuni (L) presterade i förra veckan.

Ett tal av en nyvald partiledare måste ju hålla både längd och kvalitet.

Där ska de stora linjerna, bakåt och framåt, dras upp.

Värderingarna ska sättas in i ett mer konkret politiskt sammanhang. Anslaget ska vara tydligt.

Det ska vibrera om formuleringarna och åhörarna ska kunna förstå vad den nye partiledaren och partiet vill åstadkomma. Ingen ska efteråt kunna tvivla om vad vederbörande ville ha sagt.

Mycket lite av detta präglade Sabunis korta tal. Det var nästan som om hon hade blivit vald till ordförande i vilken lokal båtklubb som helst.

Talet blev helt enkelt ett enda stort antiklimax – i alla fall sett till förväntningarna. Men så såg man ju också på TV-sändningen hur närvarande ombud nästan ramlade av stolarna av uttråkning.

* * *

Efter att bara ha varit medlem i Liberalerna i två år har alltså Juno Blom hunnit bli både riksdagsledamot och partisekreterare.

Karriärvägarna är korta i det krisande partiet.

* * *

Häromdagen blev det en förnedrande reträtt när KD-tungviktaren Lars Adaktusson tvingades erkänna att partiet, trots allt, inte varit fullt informerad om hans göranden och låtanden i EU-parlamentet.

Via ett brev till medlemmarna släpades han fram till skampålen med en triumferande Ebba Busch Thor som medförfattare.

För själva sakfrågan, alltså partiets hållning rörande aborter, betyder det emellertid rätt lite. Särskilt så länge som Kristdemokraterna vill att det ska vara möjligt för vårdpersonal att med hänsyn till personlig övertygelse vägra utföra aborter.

* * *

Tur att det ändå blev rätt friska vindar i helgen som gick. Annars hade nog värmen tagit knäcken på några av oss.

Fast sett till hur vädret i vårt arma land kan vara under den mörka årstiden ska man inte klaga om det vissa sommardagar är lite varmare än normalt.

* * *

Stefan Löfven väljer alltså att åka på turné runt om i Sverige istället för att låta sig luftlandsättas i Almedalen på Gotland.

Det gör han rätt i.

Det finns fler än Löfven som kan föra Socialdemokraternas talan i det forumet.

På fredag talar finansminister Magdalena Andersson (S).

* * *

Debatten om rökfritt på allmänna platser, bland annat uteserveringar, är av ungefär samma upprörda slag som när man för snart 15 år sedan genomförde rökfritt inne på krogen.

I dag är det mycket få som anser att det bör vara möjligt att blossa där. Det kommer att bli precis likadant när rökförbudet på uteserveringar har verkat en tid.

* * *

Det är alldeles uppenbart att det inte bara är bland sverigedemokrater som det finns så kallade klimatförnekare.

I Aftonbladet kunde vi häromdagen läsa om den moderate riksdagsmannen Jan Ericson.

Han sa ”jag anser inte att det finns något forskningsstöd alls för att det pågår en klimatkris”.

Ericson menade också att 16-åriga Greta Thunberg – numera världskänd för sitt miljöengagemang – ”skrämts upp av vuxna i sin omgivning att jorden håller på att gå under” samt att ”hon utnyttjas som en bricka i ett spel där andra försöker tjäna pengar på henne”.

Klimatförnekare förnekar sig sällan. Även om de skulle tillhöra den moderata riksdagsgruppen och ett parti vars främste företrädare söker uppdraget som Sveriges näste statsminister.

* * *

Enligt en ny opinionsmätning från Sifo, som TV4 beställt, är det bara 15 procent av SD-väljarna som ser ljust på Sveriges framtid. Inget annat parti har så stor andel sympatisörer som ser så mörkt på framtiden.

Den som är förvånad kan ju räcka upp en hand.

* * *

”De trängde sig in i publiken. De var närgångna med sina kameror, och väldigt hotfulla och konfrontativa i synnerhet efter panelen”, sa Fredrik Pettersson från ABF till Sveriges Radio efter att nazister på måndagen störde organisationens seminarium i Almedalen.

På tisdagen rapporterades att en grupp nazister från Nordiska Motståndsrörelsen blockerat en utställning om Förintelsens offer i Visby. Enligt ett vittne hade en av nazisterna skrikit ”jävla mytomaner”. Enligt vad som berättas var situationen extremt hotfull.

Och så finns det de som inte tycker att hotet från extremhögern är något att ta på allvar.

* * *

Man får gratulera kloka Irene Wennemo, tidigare bland annat kolumnist på denna ledarsida, till jobbet som generaldirektör för det viktiga Medlingsinstitutet.

* * *

För den som är intresserad av samhällsutvecklingen är flödet av siffror från Statistiska Centralbyrån en aldrig sinande källa att ösa ur.

Häromdagen – utan att det fick någon större uppmärksamhet – publicerade myndigheten sin årliga rapport om inkomstfördelningen i Sverige.

Som väntat visade den att inkomstskillnaderna fortsätter att växa i konungariket.

Bland annat har andelen personer med låg ekonomisk standard ökat från 7,3 procent år 1991 till 14,9 procent år 2017. Vilket alltså är en fördubbling.

Visserligen är, konstaterar SCB, Sverige fortsatt ett land med en relativt jämn inkomstfördelning.

Men man skriver också: ”Sverige tillhör de EU-länder där inkomstskillnaderna ökat mest sedan inkomstår 2007. För samtliga undersökta indikatorer är ökningen av inkomstskillnaderna större i Sverige än genomsnittsförändringen för EU.”

Det manar till eftertanke, och handling.

* * *

Den som placerar en bred husbil över 1,5 parkeringsplats i centrala Kalmar; får vederbörande betala avgift för två parkeringsplatser?

Frågar, som det brukar heta, åt en kompis.

* * *

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer idkade häromdagen offentlig självkritik.

I Dagens Nyheter menade han att det faktum att borttvingandet av Moderaternas första kvinnliga partiledare, Anna Kinberg Batra, fick kvinnliga väljare i Stockholm att i valet söka sig bort från partiet.

Strömmer ska nu, om man förstår saken rätt, lägga förslag om hur partiets aktivister ska bli mer generösa och mindre dömande mot varandra.

Det finns säkert poänger med det.

Vill partiet vinna väljarnas förtroende bör det nog inte stanna där, utan även fundera över hur det i sakpolitiken kan bli mer generöst och mindre dömande mot människor som drabbats av ofärd, som exempelvis sjuka och arbetslösa.

* * *

Tror det har satts på pränt på den här ledarsidan förut men det tål att upprepas: Miljöpartiet har alltså inte en enda riksdagsledamot norr om Uppsala.

* * *

Ikväll håller vi tummarna för att Sveriges fotbollsdamer besegrar Nederländerna i VM-semifinalen!