Arbetslösa förlorar mest på högerbudgeten

Ledare Artikeln publicerades

Man kan förstå ilskan hos pensionärsorganisationerna över att Sverigedemokraterna och alliansen i förra veckan stoppade den föreslagna sänkningen av pensionärsskatten. Det hade, inte minst för de sämst ställda pensionärerna, inneburit viktiga hundralappar varje månad. För den äldre som får 10 000 kronor i pension varje månad hade det inneburit 250 kronor i sänkt pensionärsskatt – pengar som nu går om intet.

Detta är illa, eftersom det handlar om några av de med samhällets lägsta inkomster som hade fått ett välkommet ekonomiskt handtag. Dessutom hade det varit ett första steg mot avskaffandet av den omoraliska skatt som pensionärsskatten utgör.

Man kan bara hoppas att de äldre som i senaste valet valde att rösta på Sverigedemokraterna drar öronen åt sig inför extravalet i mars. Högerextremisternas tal om att göra skatteuttaget mellan pensionärer och löntagare jämlikt föll nu platt till marken.

Det finns alltså många som har anledning att vara både besvikna och förbannade över att allianspolitiken fortsätter. Den grupp som förlorar mest på den nya högermajoritetens politik är de arbetslösa.

I den rödgröna budgeten fanns en betydande förbättring av arbetslöshetsförsäkringen med. Bland annat skulle taket, alltså den högsta ersättningen, höjas under de första hundra dagarnas arbetslöshet till 910 kronor och därefter 760 kronor per dag.

För den som tjänar 25 000 kronor i månaden och blir arbetslös hade det, jämfört med idag, betytt cirka 3 500 kronor mer i månaden efter skatt. Även grundbeloppet hade höjts. En betydligt större del av landets förvärvsarbetande hade med denna reform fått 80 procent av en inkomstförlust täckt av a-kassan.

Detta viktiga steg för att börja återupprätta inkomstbortfallsprincipen i de sociala försäkringarna röstades brutalt ner av den nya högermajoriteten. Vad vi fortsatt får är alltså högeralliansens perverterade arbetslinje där ingen ska ha råd att vara sjuk eller arbetslös.

Samtidigt innebär den SD-stödda högerbudgeten att de som tjänar mer än 50 000 kronor i månaden slipper en skattehöjning, att den bortre gränsen i sjukförsäkringen blir kvar och att det fortsatt blir möjligt att göra avdrag i deklarationen för den som köper privat läxhjälp åt sina barn.

Ojämlikheten triumferade.

Nog för att debatterna är viktiga om vem som tar mest ansvar, om högeralliansens parlamentariska stöd från ett högerextremt parti samt synen på blockpolitik. Men inför extravalet 2015 står även frågor på spel som är människor mycket mer nära än så.

Och som förtjänar att diskuteras.