Årets val är ett ödesval

Ledare Artikeln publicerades

Han hade inte med sig sin "robottupp" till LO:s och Socialdemokraternas valarbetarkonferens i Ronneby i helgen. Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin tog med sig ett gott stridshumör i stället. Han valdes 2016 till ordförande för Kommunal när förbundet var i en djup förtroendekris.

Kommunal tappade på kort tid drygt 11 000 medlemmar i samband med en skandal som avslöjades av tidningen Aftonbladet i början av 2016. Ordförande Annelie Nordström beviljades inte ansvarsfrihet på kongressen senare på sommaren 2016.

Tobias Baudin blev ny förbundsordförande och har därefter framgångsrikt återupprättat förtroendet för LO:s största förbund, Kommunal.

Han reste runt i landet med en liten robot som föreställde en tupp som skulle väcka Kommunal till liv igen. Det lyckades – medlemmarna återvände. Och det är ingen tvekan om att Baudin är en framtidsman i allra högsta LO-toppen i framtiden.

Att förtroendevalda i LO i Småland och Blekinge samt socialdemokratiska partiet ville att han skulle hålla ett avslutningsanförande på valarbetarutbildningen i Ronneby inför kommande valrörelse bekräftar Baudins popularitet i arbetarrörelsen. Det är drygt 200 dagar kvar till valet. Det är dags att mobilisera på arbetsplatserna som så många gånger förr. Men det har blivit allt svårare att komma ut på arbetsplatserna för att prata politik.

De lokala fackliga förtroendemännen/kvinnorna får i allt mindre grad in sina ledande kandidater i valet. Det gäller både privata företag och på arbetsplatser i offentlig sektor. Att förhindra politiska samtal på arbetsplatserna är att motarbeta demokratin. Det riskerar att leda till ökad politisk apati och ökat politikerförakt med sjunkande valdeltagande.

Men LO i Småland och Blekinge i samverkan med Socialdemokraterna väljer att hitta nya former för opinionsbildning. De politiska samtalen får inte tystna på arbetsplatserna. LO kommer att utbilda minst 240 stycken "valspetsar" som i Blekinge ska kontakta 10 000 LO-medlemmar före valet i september.

Huvudmotståndarna är Moderaterna och Sverigedemokraterna. Många gånger förr har politiker sagt att det är ett ödesval som väntar. Men den här gången är det verkligen ett ödesval, understryker Tobias Baudin.

Flera reformer som Lövfenregeringen genomfört och genomför är under attack av den samlade högern. Det handlar om att värna en bra a-kassa, att försvara avdragsrätten för fackavgifter, att värna anställningsskyddet, att stoppa statligt beslutade låglönejobb, att hindra återinförande av stupstocken i sjukförsäkringen, att stoppa fortsatta vinstuttag ur välfärden, att få in krav på kollektivavtal vid upphandlingar.

Sverigedemokraterna utlovar jättelika skattesänkningar och svänger 180 grader i frågan om vinster i välfärden. Nu är det fritt fram för riskkapitalister att plocka ut vinster ur välfärden. Socialdemokratin har förlorat väljare till SD. Nu gäller det att återvinna dessa förlorade väljare till S. Det kan inte ske utan samverkan med LO. Huvudkonflikten står mellan bättre välfärd eller fortsatta skattesänkningar.

Arbetsplatserna är klassisk mark för agitation. Idag och i framtiden tillkommer uppgiften att också synas och märkas på sociala medier. Den ökade kompetensen inom de sociala medierna (Facebook, Instagram, Twitter) kommer att märkas i årets valrörelse.

Målet är att Sverige även nästa mandatperiod ska ledas av en tidigare svetsare och fackföreningsledare, Stefan Löfven.

Hans Bülow

Kolumnisten är politisk chefredaktör, S, för Sydöstran