Barnen försvann i debatten

Ledare Artikeln publicerades
Inrikesminister Mikael Damberg, S, har ökat tempot i nya lagskärpningar mot terrorism. Det framgick av tisdagens riksdagsdebatt om hanteringen av IS-återvändare.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikesminister Mikael Damberg, S, har ökat tempot i nya lagskärpningar mot terrorism. Det framgick av tisdagens riksdagsdebatt om hanteringen av IS-återvändare.

Alla partier och ledamöter i riksdagen fördömer IS-terrorn i Irak och Syrien. Denna mordsekts framfart i dessa länder väcker avsky och berättigad ilska hos alla svenskar.

Det är svårt att förstå att det finns människor i Sverige som trots varningar har velat delta i IS terror mot oskyldiga människor. Terrorresorna har pågått under många år men det är först nu de akuta besluten måste fattas.

Inrikesminister Mikael Damberg, S, och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, S, publicerade i veckan en debattartikel i DN. Inför riksdagsdebatten på tisdagen berättade regeringen om ytterligare tre förslag på lagskärpningar mot terrorn.

Lagskärpningarna handlar om att allt samröre och deltagande i en terrororganisation kriminaliseras, utökad tillgång från signalspaning och nya regler för datalagring.

Mikael Damberg driver på i EU för att en internationell tribunal ska upprättas för att döma terroristerna. Mycket är på gång. Den spretiga oppositionen välkomnar det som nu sker men tycker det mesta är senfärdigt.

Det är frestande för politiker att ta på sig hårdhandskarna. Men i en rättsstat ska lagföringen bara drabba de misstänkt skyldiga.

Tyvärr blev veckans riksdagsdebatt ensidigt inriktad på de manliga IS-terroristernas förbrytelser. Det riktigt svåra är hur rättsstaten Sverige ska hantera dessa terroristers familjer, fruar och barn.

Barnen är oskyldiga till terrorn. Om alla kvinnorna/mammorna är oskyldiga är mer oklart. Men att alla manliga IS-terrorister som nu vill hem till Sverige bara sysslat med att jobba i kök eller varit chaufförer är naturligtvis en bluff. De vill rädda sitt eget skinn.

Alla civiliserade länder vill lagföra dessa terrorister. Problemet är hur det ska gå till. Det tar tid att sätta upp en tribunal, det tar tid att utreda brott, att höra vittnen, att hitta bevis för brottsliga handlingar.

Vad som inte borde vara komplicerat är att stödja kurderna som nu dignar under tyngden av alla gripna IS-anhängare/terrorister under kalifatets pågående upplösning. Sverige ska tillsammans med alla berörda länder i Europa ge kurderna fullt stöd för att det ska bli ordning på hur misstänkta terrorister ska lagföras.

SD som begärde veckans debatt vill att de skärpta lagarna ska gälla retroaktivt. Det kan ju låta handlingskraftigt men är ytterst tveksamt. Alla lagexperter varnar för att luckra upp rättssäkerheten.

Regeringen och Mikael Damberg avvisar förslag om att hämta hem IS-återvändare. När inrikesministern får frågan om hur barnen ska skyddas svarar han att familjer som tar kontakt med en svensk ambassad ska få konsulär hjälp av ambassaden.

Det är klart att barnen ska få mer aktiv hjälp än så av Sverige. Barnen ska inte skiljas från sina mammor nere i krigsområdet. Att skilja barnen från sina familjer kommer bara leda till ännu fler terrorister i framtiden. Att eventuellt placera barnen i fosterfamiljer i Sverige får ske i ett senare skede.

Hans Bülow

Kolumnisten är politisk chefredaktör, S, för Sydöstran