Bättre sent än aldrig för fattigpensionärerna

Ledare Artikeln publicerades

Bättre sent än aldrig. Pensionsgruppen initierade för ett år sedan en utredning om hur fattigpensionärernas situation kan förbättras.

Det slutförslag som presenterades under tisdagen, och som är tänkt att träda i kraft senast år 2020, innebär bland annat att garantipensionen ökas och bostadstilläggets tak ska höjas. Enligt regeringens hemsida kan förslaget innebära 1 300 kronor extra varje månad för de pensionärer som har det tuffast ekonomiskt.

Det är minst sagt på tiden att krafttag görs från politiskt håll för att förbättra situationen för en av de fattigaste grupperna i Sverige idag.

Att döma av vad de säger så ställer sig alla partier i pensionsgruppen positiva till förslaget, vilket borde innebära en stark riksdagsmajoritet.

Den stora frågan är egentligen varför detta inte gjorts tidigare. Att det äntligen sker något är givetvis positivt, men det är egentligen inte värdigt ett välfärdsland som Sverige att fattigpensionärerna fått vänta så länge på denna förändring av pensionssystemet.