Bensinpris, dumpuckon och bidragstak

Ledare Artikeln publicerades

Det är klart att det inte är någon tillgång för Sverige att den parlamentariska försvarsberedningen inte blev överens om ekonomin för den inriktning av verksamheten som man trots allt enades om.

Exakt vad det berodde på att beredningens ordförande, den tidigare försvarsministern och talmannen Björn von Sydow (S), till slut inte fick ihop partierna kan man alltid diskutera.

Som alltid skyller alla på varandra.

Men om de borgerliga redan nu vill binda sig för försvarsanslag om 84 miljarder år 2025, vilket är en ökning med tiotals miljarder kronor jämfört med idag, hade det varit klädsamt om de också hade redovisat åtminstone en idé om hur det ska betalas.

Kan de tänka sig att avstå från några av de skattesänkningar som ständigt är på tapeten? Är det i sjukvården och skolan som pengarna ska hämtas? I pensionssystemet?

Vill man låna för att betala det som nu föreslås? Eller ska hela utrymmet för reformer de närmaste åren raderas ut för att försvarsmaktens budget ska svälla?

* * *

Själv är jag rätt övertygad om att finansminister Magdalena Andersson (S) har varit inblandad när regeringen inte omgående, och särskilt med den stora ökning som föreslås, vill lägga fast försvarsanslaget för år 2025.

En finansminister kan inte sitta på läktaren när så stora summor statliga medel ska fördelas till olika verksamheter.

* * *

Eftersom det inte minst från högerhåll framförs kritik mot drivmedelspriserna i allmänhet och bensinskatten i synnerhet ska man komma ihåg en sak.

De skatter på drivmedel som vi har just nu är de som slogs fast i den budget som Moderaterna och Kristdemokraterna fick igenom riksdagen i höstas med hjälp av Sverigedemokraterna.

* * *

Man kan reflektera över att det är ett tag sedan som Moderaterna talade om bidragstak och bidragsfusk.

Som av en händelse upphörde det pratet efter att partiets egna riksdagsledamöter anklagats för just fusk med riksdagens hyresbidrag.

* * *

Får man tro Nyhetssajten Europaportalen – som har mätt saken – är Kristina Winberg (SD) och Peter Lundgren (SD) de minst aktiva av samtliga svenska EU-parlamentariker.

* * *

Visst har Sverige fortsatt en hygglig ekonomisk tillväxt, vilket säkert kan förklara åtskilligt, men det är oroande att de svenska utsläppen av växthusgaser faktiskt ökade något under förra året.

Minst lika allvarliga är uppgifterna från SMHI:s senaste sammanställning om att bottnar i Östersjön, motsvarande en yta större än Danmark, nu är helt syrefria.

* * *

Det är alldeles uppenbart att Moderaterna och Kristdemokraterna just nu anstränger för att göra utbyggnad av kärnkraft till en stor fråga. På onsdagen var det dags för ännu ett utspel.

Vad de tycks ha glömt bort är att det redan idag är möjligt att bygga ny kärnkraft i Sverige som ersättning till de reaktorer som är uttjänta och tas ur drift.

Men ännu har vi inte uppfattat att det finns någon hugad investerare som räckt upp handen och förklarat sig beredd att plöja ner tid, kraft och resurser i nya kärnkraftsreaktorer.

Därför saknas fortfarande, trots efterlysningar på denna sida, konkreta besked från de två högerpartierna om vem som ska uppföra de nya reaktorer som det finns önskemål om samt vilka som ska betala för dem.

* * *

I grunden finns det två sätt som ny kärnkraft kan finansieras: antingen via elpriset eller genom subventioner av skattebetalarna.

För inte tror väl Moderaterna och Kristdemokraterna att nya kärnkraftsreaktorer är gratis eller att någon ska bygga dem av ren välgörenhet?

* * *

Det var länge sedan vi hade ett läge där företrädare för borgerliga partier angrep varandra så mycket och så hårt som just nu.

Nog för att det har skett även de senaste åren någon gång då och då. Men nu sker det ju nästan dagligen.

* * *

Kristdemokraternas toppkandidat i EU-valet, Sara Skyttedal, menade nyligen att alla som avstår från att flyga av miljöskäl är ”dumpuckon”.

Det uttalandet, framfört i sociala media, förklarade hon i veckan med att hon nog hade feber när det formulerades.

Sett till vad denna utstuderat politiska provokatör har sagt och gjort genom åren – listan början bli rätt lång – finns det nog anledning för hennes parti att bunkra Alvedon inför möjligheten att hon faktiskt blir invald i Europaparlamentet om en dryg vecka.

Någonting säger nämligen att det inte lär vara slut med febriga utspel för hennes del.

* * *

Enligt en ny opinionsmätning, gjord av Inizio och publicerad i Aftonbladet på onsdagen, planerar 55 procent av de röstberättigade att delta i EU-valet den 26 maj.

Det är visserligen långt under deltagandet i ett vanligt riksdagsval.

Men för svensk del vore det, glädjande nog, ett rekord i fråga om val till Europaparlamentet.

* * *

Moderaternas starka Stockholmsdistrikt har nu tagit ställning för att på sikt avskaffa hela public service; det vill säga radio och TV i allmänhetens tjänst. Tokhögern äter sig in i det stora borgerliga partiet.

Fast störst på högerkanten kanske inte Moderaterna kommer att vara så länge till. Får opinionsutvecklingen för det gamla högerpartiet fortsätta är det nämligen bara en tidsfråga innan Ebba Busch Thors kristdemokrater är större än Ulf Kristerssons moderater.

* * *

Man kan inte anklaga partierna för att ha satt upp överdrivet många valaffischer så här mindre än två veckor innan EU-valdagen.

* * *

Av nyhetsflödet att döma tycks den beramade och sektliknande frikyrkoförsamlingen i Knutby vara fortsatt aktiv.

* * *

Det är lika fascinerande och fantastiskt varje vår; när träd och buskar helt utan blad – under vintern till synes döda – får lite sol och värme och plötsligt bryter nya, vackra gröna blad fram.

Men fortfarande väntar vi på den där behagliga sommarvärmen, särskilt kvällstid.

Förhoppningsvis kommer den snart.