Bevare oss för medborgargarden

Ledare Artikeln publicerades

Den före detta SD-riksdagsmannen från Kalmar, Thoralf Alfsson, lät i veckan konstatera på sin blogg att ”årets självmål” hade åstadkommits av sajten Avpixlat.

Den högerextrema hatsajten skrev nyligen om ett gäng bastanta figurer som patrullerar residensstaden. Den nattvandrande gruppen påstods ha gått gata upp och gata ner för att markera närvaro; allt i det till synes vällovliga syftet att skrämma gärningsmän från att ofreda kvinnor.

Myndigt poserande och i mörka kläder lät de sig fotograferas på Larmtorget av Avpixlats utsände.

Men sajten, som säger sig visa den oretuscherade sanningen, valde att retuschera bilden och anonymiserade de vakthållande pojkarna.

Detta ansåg Alfsson var ”pinsamt” i största allmänhet. Han uttryckte förvåning över att Avpixlats försvarare ”inte ser inkonsekvensen” i agerandet.

Egentligen kan ingen vara överraskad. Avpixlat tillhör nämligen det som ibland lite slarvigt kallas för alternativa medier.

På nyhetsplats har man ofta en ytterst ideologisk och propagandistisk dagordning. Man tvekar inte att välja, vinkla och publicera sitt innehåll på ett sätt som medier som arbetar under pressetiska regelverk aldrig skulle göra.

Man säger sig berätta sanningen. Men man väljer själv vad man anser vara just sanningen – och sanningen kring vaktstyrkan i Kalmar lär vi förmodligen aldrig få riktigt klarlagd.

Ytterst oklart var det, exempelvis, om gruppen verkligen bestod av genuint oroliga familjefäder från Kalmar eller av influgna ideologiska aktivister – som nyligen i Kungälv, där ett gäng nynazister tog sig in på det allmänna badhuset och agerade självutnämnda trygghetsvärdar.

Vilka som utgör det patrullerande sällskapet och exakt vad de gör under sina nattliga aktiviteter eller ens om det vandras så mycket som det ges intryck av, går helt enkelt inte att säkert får klarhet i, ty sajten har mörklagt vilka medlemmarna är.

Många tycker säkert det vore utmärkt om ansvarsfulla vuxna rör sig på gator och torg sena kvällar och nätter. De allra flesta anser det enastående om polisen visar sig på platser och vid tidpunkter där det finns risk för att brottsliga handlingar begås.

Men det obehagliga är så kallade medborgargarden. Självutnämnda vaktstyrkor, som antingen genom att ta lagen i egna händer eller bara genom sin blotta närvaro skrämmer även högst hederligt folk, vill nog få ha. Vårt rättsväsende vill det absolut inte.

Högerextremister sätter gärna bilden av Sverige som ett laglöst land där det har gått så långt att medborgarna måste agera skyddsvakter i grupp. Ytterst handlar det om att injaga rädsla i oss alla; rädsla för samhällsutvecklingen och rädsla för människor med annan etnisk eller kulturell bakgrund än den gängse.

I fråga om rädslans strategi förskräcker onekligen historien.

Men den lär vi knappast kunna läsa om på en sajt som Avpixlat. Där har man ju på oklara grunder mörklagt saker förut.