Björklunds nya spenderbyxor

Ledare Artikeln publicerades
Liberalerna Jan Björklund har presenterat flera kostnadskrävande förslag de senaste dagarna.
Foto:Pontus Lundahl/TT
Liberalerna Jan Björklund har presenterat flera kostnadskrävande förslag de senaste dagarna.

Jan Björklund har låtit sy upp ett par nya spenderbyxor åt sig. Den senaste veckan har han spritt förslag som det blir spännande att se om det går att få ihop en liberal budget omkring.

Det var inte bara så att Folkpartiet i förra veckan aviserade ytterligare sänkt bolagsskatt till 15 procent, vilket är en skattelättnad som kostar statskassan åtskilliga miljarder kronor till en högst diskutabel effekt.

Till en inte ringa del lär nämligen en sådan skattesänkning hamna i storbankernas fickor och delas ut till deras ägare.

Storbankerna som redan gör rekordvinster ska alltså få ett ännu större ekonomiskt svängrum, och det är klart att den produktiva nyttan med detta kan diskuteras.

Jan Björklund har emellertid inte gjort halt där.

Medan Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna häromdagen gjorde upp med regeringen om 500 miljoner mer till försvaret redan i år, så krävde Björklund hökaktigt att denna extrainsats borde åttadubblas.

Hela fyra miljarder på ett bräde redan i år borde det vara menade Björklund och framförde att Sverige stegvis måste höja sina försvarsutgifter med tiotals miljarder kronor årligen.

Allt för att anpassa nationen till de krav som den amerikanskt dominerade militäralliansen Nato ställer på sina medlemsländer.

Och ovanpå alltsammans krävde Björklund 5 000 nya poliser som dessutom ska ha 4 000 kronor mer i månaden i lön. I avvaktan på att dessa nya konstaplar utbildas klart, vilket tar sin tid, så menade Björklund att statsbidrag bör utgå för att kommunerna ska kunna anställa hela 2 000 trygghetsvakter.

Alla dessa löften är naturligtvis Liberalerna i sin fulla rätt att ställa ut.

Trots allt befinner sig Jan Björklund i opposition och någon gemensam alliansbudget – som kräver sina kompromisser – tycks inte vara aktuell, i alla fall inte nu.

Men det är förslag som för Liberalernas del lär innebära att man antingen finansierar dem, eller att partiet går ifrån överenskommelsen om det nya överskottsmålet som man varit med om att sluta.

Själva har Liberalerna talat om möjligheten att avveckla allt det byggstöd som nu medverkat till att få i gång byggandet samt höjd moms.

Således är vi säkert inte ensamma om att se fram emot det liberala förslaget till vårbudget när Björklund nu, inför åsynen av den skräckinjagande fyraprocentsspärren till riksdagen, har börjat spendera friskt och frejdigt.

Vi får väl i sann liberal anda önska deras finansministerkandidat ”Lycka till!”. Som förresten heter Mats Persson.