Börjar Björklund vackla?

Ledare Artikeln publicerades
Liberalernas partiledare Jan Björklund
Foto:Jonas Ekstromer/TT
Liberalernas partiledare Jan Björklund

Såg vi på söndagskvällen möjligen hur Liberalernas Jan Björklund började vackla kring alliansens aviserade misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist (S)?

Björklund var i alla fall i SVT:s Agenda lite blekare och något mer eftertänksam än i vanliga fall. Han stod inte riktigt att känna igen.

Med en ny opinionsundersökning från Aftonbladet i bakhuvudet, där Liberalerna låg under fyra procent, visste han säkert att den tidigare hårda linjen inte vunnit några framgångar.

Visserligen underströk Björklund det allvar som han och hans parti ser vad gäller IT-skandalen inom Transportstyrelsen.

Men till frågan om hans parti verkligen står fast vid misstroendeförklaringen mot Hultqvist skulle man återkomma senare i denna vecka eller möjlighen i början på nästa.

Framkommer ny information kan frågan om misstroende hamna i ett annat ljus – vilket han sagt tidigare – och sedan började Björklund själv resonera om just sådan information; som exempelvis att medarbetare till statsministern har haft vetskap om IT-härvan tidigare än vad som redovisats.

Det var alltså en allt annat än självsäker liberal företrädare som framträdde på bästa sändningstid i televisionen.

Det var, och är, svårt att komma ifrån intrycket att hans parti, och möjligen även Centerpartiet, sedan en tid aktivt letar efter en väg att komma ur den misstroendeförklaring mot Hultqvist som alliansen aviserade i somras, och som främst drivs av Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna.

Den är mycket diskutabel.

Det är en sak att skarpt kritisera de statsråd som har ansvar för den berörda myndigheten och säkerhetsfrågor av dylika slag. Här har redan infrastrukturminister Anna Johansson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) valt att avgå efter hot om misstroende hängande över sig.

Men det är en helt annan sak att hävda att försvarsminister Peter Hultqvist, som varken har yttersta ansvaret för den berörda myndigheten eller själva sakfrågan, har misskött sig så till den grad att frågan om misstroende kan bli aktuellt.

Att utgå ifrån att andra gör sitt jobb och därför inte aktivt intervenera i andras arbetsuppgifter kan knappast vara en seriös grund för att avsättas av riksdagen.

Man kan förstå varför även borgerliga röster har utdelat svidande kritik mot fyrpartialliansen för den deklarerade misstroendeförklaringen mot den respekterade Hultqvist.

En sådan åtgärd riskerar dessutom att få mycket långsiktiga och allvarliga konsekvenser; konsekvenser som rimligen Björklund själv bör vara förmögen att räkna ut.

Om fyrpartialliansen tillsammans med riksdagens högerextrema parti på så lösa boliner avsätter försvarsministern finns den absoluta möjligheten att även statsråd i en framtida regering av annan färg än dagens drabbats av samma öde.

Då kör man fullständigt sönder förtroendet för det parlamentariska systemet och kan grusa möjligheterna för en alliansregering i minoritet att söka stöd över blockgränsen. Vilket, i sin tur, underminerar borgerlighetens möjlighet att regera utan aktivt stöd från Jimmie Åkessons parti.

Det är alltså inte konstigt om det skulle vara så att Liberalernas Jan Björklund börjar vackla. Inom några dagar får vi veta hur han har tänkt sig hantera frågan.

Peter Akinder