Busch Thor leder ny kristen höger

Ledare Artikeln publicerades
KD-ledaren Ebba Busch Thor är ledare för en ny kristen höger i Sverige. Det hördes under hennes Almedalstal i helgen.
Foto: Adam Ihse /TT
KD-ledaren Ebba Busch Thor är ledare för en ny kristen höger i Sverige. Det hördes under hennes Almedalstal i helgen.

Efter årets Almedalsvecka kan vi konstaterar att Sverige fått en högljudd ny kristen höger. Ledaren för denna kristna höger heter Ebba Busch Thor. Hon satte sig i förra veckan i lunchsamtal med SD-ledaren Jimmie Åkesson. Senare kommer organiserade budgetförhandlingar.

Reaktionerna blev starka - inte minst i Centerpartiet. Annie Lööf är så nära man kan komma en brytning med KD. Ebba Busch Thor har samtidigt förlorat hoppet om Lööf. KD-ledaren hoppas på att den nye liberale ledaren Nyamko Sabuni ska bryta med statsminister Stefan Löfven och ansluta sig till högerpartiernas höstbudget i höst.

Ebba Busch Thor avskyr Januariavtalet, hon tycker Stefan Löfven är en usel statsminister och hon tycker Jimmie Åkesson går att snacka med. Annie Lööf är samtidigt en formidabel svikare, enligt Ebba Busch Thor. Sabuni kan det däremot finnas hopp för, om man ska tro på vad Busch Thor säger i lördags.

Den som lyssnade på hennes tal kunde höra att KD-ledaren är en konfrontationspolitiker. Kanske på väg att bli en politisk demagog. Det bekymrade inte partisterna i publiken i Visby. Det borde bekymra många fromma kristdemokrater i landet.

En som är bekymrad är Elisabeth Sandlund, ledarskribent på kristna tidningen Dagen. Tidningen står KD nära. Under rubriken ”Åkessons dröm blir KD:s mardröm” konstaterar Sandlund att partiets kärnväljare har anledning att känna besvikelse och sorg. Det skriver hon några dagar före Ebba Buschs Almedalstal på lördagen.

Det vi nu bevittnar är nya blockbildningar i svensk politik. När detta skrivs i veckoslutet har ännu inte oppositionsledaren Ulf Kristersson, M, yttrat sig om Ebba Busch Thors konfrontationspolitik. Hon är arg på Centern och delvis än så länge på Liberalerna. Hon anklagar Socialdemokraterna för smutskastningskampanjer, brunsmetning och psykologisk krigföring mot KD.

Den som är seriös vet att kritiken mot KD gäller partiets svajiga syn på aborter efter före detta Europaparlamentarikern Lars Adaktussons abortfientliga voteringar i Europaparlamentet, Det var Dagens Nyheter som berättade om hans antiabortröstande i parlamentet. Det var inte sossar på partihögkvarteret vid Sveavägen i Stockholm som granskade KD:s vice partiledare.

Det är få som tror att Sabuni lockas av Busch Thors samarbetsinviter i höst. Sabuni har fullt upp med att lappa ihop sitt eget sargade parti. Kristen höger kan inte bli en partner för ett liberalt parti.

Alltihop kokar ned i frågan vilket politiskt alternativ som är mest regeringsdugligt. Svaret är den sittande rödgröna regeringen. Det finns inget borgerligt alternativ. Det finns ett konservativt högerblock som Ebba Busch Thor gärna vill leda i framtiden. Hon lider sannerligen inte brist på självförtroende.

Under hennes ledarskap har Kristdemokraterna genomgått en radikal förändring. I partiets begynnelse på 60- och 70-talen ville partiet inte ens placera sig på höger-vänster-skalan.

Hans Bülow

Kolumnisten är politisk chefredaktör, S, för Sydöstran