Chicken race inom Alliansen

Ledare Artikeln publicerades

I förra veckan höll Moderaterna sitt valkonvent i Göteborg. Vid sådana tillfällen är det brukligt inom borgerligheten att de andra tre borgerliga partiledarna dyker upp. Av mediarapporteringen att döma kom inga borgerliga partiledarkollegor till Ulf Kristerssons konvent.

Det kanske spelar mindre roll om man hälsar på varandra när det är kraftsamlingar i respektive borgerligt parti. Men i år är det valår. Det är mindre än fyra månader kvar till valet. Därför är det anmärkningsvärt att det inte blev en borgerlig enighetsmanifestation hos moderaterna som kongressade på Svenska Mässan.

De borgerliga partisekreterarna har säkert någon förklaring till varför de inte blev en kvartett partiledare som tog emot hyllningar och glada tillrop. Det ligger i partisekreterarnas roll att tona ned interna sprickor och oenigheter.

Nyligen hade Dagens Nyheter en intervju med Liberalernas partiledare Jan Björklund. Han distanserar sig både mot Centerpartiet och Moderaterna i migrationspolitiken. Centern stöder regeringens förslag att ge uppehållstillstånd till ensamkommande ungdomar som studerar på gymnasiet.

Det är ”olyckligt” säger Björklund. Han tycker också det är ”olyckligt” att moderatledaren tillika statsministerkandidaten Ulf Kristersson vill att de stora regeringsbärande partierna Moderaterna och Socialdemokraterna gör upp om en långsiktigt hållbar migrationspolitik. En sådan blocköverskridande uppgörelse ska ske mellan Alliansen och Socialdemokraterna.

På onsdagen publicerade Sydsvenskan i Malmö en valintervju med centerledaren Annie Lööf. Hon varnade för att Alliansen spricker om Moderaterna själva gör upp med Socialdemokraterna.

Det är en annan fråga om Socialdemokraterna vill göra upp med Moderaterna. Men allt är möjligt efter valet i september. Det senaste utspelet från SD har ett underhållningsvärde. Partiet kan stödja en ny alliansregering i höst om Centern inte får något inflytande på migrationspolitiken. Hur ska det gå till?

Annie Lööf går inte att missförstå när hon säger att Moderaterna lämnar Alliansen om partiet ensidigt blir eniga med Socialdemokraterna i migrationspolitiken. Både Lööf och Björklund påpekar mycket riktigt att en eventuell ny borgerlig regering måste vara överens inbördes innan det blir blocköverskridande överenskommelser.

Nu har ett chicken race startat inom borgerligheten. Det kommer att märkas i valrörelsen om inte de fyra partiledarna låser in sig på hemlig ort ett veckoslut för att bli överens med varandra. Den borgerliga regeringen sprack på skattepolitiken 1981 när den skulle göra upp med Socialdemokraterna. Det kan mycket väl upprepas om borgarna bildar regering i höst med passivt eller aktivt stöd av SD.

Hans Bülow

Kolumnisten är politisk chefredaktör, S, för Sydöstran