Det räcker nu, Trump!

KOLUMN/Laila Naraghi Artikeln publicerades
Det är vår plikt att protestera mot USA:s president Donald Trump, skriver S-riksdagsledamoten Laila Naraghi från Oskarshamn.
Foto:Evan Vucci
Det är vår plikt att protestera mot USA:s president Donald Trump, skriver S-riksdagsledamoten Laila Naraghi från Oskarshamn.

Donald Trump har nu varit USA:s president i ett drygt år. Även innan han intog världens mäktigaste ämbete tvingades vi utstå hans attacker.

Hur han förminskar och raljerar över kvinnor. Skryter om att ta oss på könet. Går till angrepp mot vår hälsa och rätten till makt över våra egna kroppar.

Hur han svartmålar landets egen befolkning. Främsta hatobjekten har hittills varit latinamerikaner och muslimer. Vem som helst kan stå på tur.

Hur han beskyller fredliga demonstranter som skadats och dödats av högerextremister, för att själva bära skuld för våldet som drabbat dem.

Ku klux klan och dess gelikar hyllar honom.

Det handlar även om Trumps klimatförnekande, korruptionen, protektionismen och utrikesrelationerna, inte minst banden till ryska regimen. Lögnerna som omgärdar valkampanj och presidentskap.

Och det handlar om hans ständiga utfall mot journalistiken och fri media. Som nyvald president utmålade han landets nyhetsmedia som ”det amerikanska folkets fiende”. Han går till attack mot all granskning av makten genom att avhumanisera den fria pressen och kalla den ”avskum”, ”den lägsta formen av mänsklighet” och ”den lägsta livsformen”.

Det finns de som anser att omvärlden ska vänta och se, som framhärdar i att det snart kan bli bättre.

I bästa fall rör det sig om önsketänkande. I värsta om ett stilla välkomnande av Trumps politik. Någonstans däremellan finns den feges hållning, orolig för att möta kritik från världens enda supermakt – och Trumps egna legoknektar på nätet, en veritabel trollarmé.

Men det räcker nu. Det är dags att världens länder, inklusive Sverige, tydligt protesterar mot den amerikanska administrationen.

För det första: Det finns ingen anledning att tro att Trump kommer att ändra sig. Inget talar för det. Istället har han gång på gång visat vilken typ av president han är och vart han vill föra USA. Det går inte att blunda för.

För det andra: Den transatlantiska länken mellan Europa och Nordamerika är viktig i utrikespolitiken, kanske främst som ett instrument för att gemensamt stå upp för demokrati, vetenskap, säkerhet och en regelbaserad världsordning. När en part i länken (USA) aktivt underminerar detta är det upp till oss andra att förmå se den transatlantiska länken i det bistra ljus som nu faller på den. Länkens roll bör omvärderas.

För det tredje: Trump är inte USA. Han åtnjuter förvisso ett inte helt oansenligt stöd i de förenta staterna, men samtidigt har det amerikanska folket och flera av dess institutioner visat prov på att kunna bjuda motstånd mot hans påhitt och planer. De förtjänar vårt stöd. Att stillatigande se på medan Trump slår sönder vad amerikanarna själva kallar ”de frias land och de modigas hem”, är ovärdigt.

Trump är den mäktigaste personen på vår planet. Också vi bor här och påverkas av hans president(galen)skap: Lögnen som metod, hatet som hävstång och en effektfull användning av rädslans dynamik. Även vi svenskar berörs. Det är vår plikt att protestera.

Det är dags. Det räcker nu. Enough is enough.