Storbritannien ber om ursäkt för diplomatläcka om Trump

Ledare Artikeln publicerades
President Donald Trump beskrivs inte i några smickrande ordalag av den brittiske ambassadören Kim Darroch.
Foto: Manuel Balce Ceneta
President Donald Trump beskrivs inte i några smickrande ordalag av den brittiske ambassadören Kim Darroch.

Det drog under några spännande dygn ihop sig till en diplomatisk kris mellan USA och Storbritannien med en ”speciell relation” på spel. Men nu ber Storbritannien om ursäkt – för att intern kritik mot Trump läckte ut.

Vad det har handlat om är att den brittiske USA-ambassadören Kim Darroch rapporterat hem saker om president Donald Trump och hans administration som knappast var meningen skulle hamna i offentligheten.

Bland annat har Darroch beskrivit Vita huset som ”unikt dysfunktionellt” med interna konflikter som kan liknas vid ”knivslagsmål”.

Dessutom har ambassadören formulerat saker om Trump som inte låter någon läsare tvivla om att presidenten saknar både kompetens och ”filter”, även om rapportören samtidigt menar att Trump inte ska räknas ut inför nästa presidentval.

Naturligtvis fick det president Trump att gå i taket. Han menade att den brittiske ambassadören inte har tjänat sitt land bra.

Enligt medier krävde rådgivare nära presidenten att Darroch ska få sparken, vilket måste tolkas som att han bör utvisas.

Oficiellt låg den brittiska regeringen länge lågt. Enligt utrikesdepartementet var det läckta materialet skadligt. Röster hördes om att den som ligger bakom läckan måste åtalas.

Regeringen inledde en utredning för att reda ut alltsammans.

Man kan tänka sig att det främst handlar om hur det material som var tänkt att läsas av ambassadörens uppdragsgivare – alltså den brittiska regeringen – har kunnat hamna i offentligheten.

Men nu ber, dessutom, den brittiske handelsministern Liam Fox om ursäkt, förmodligen rädd för att hans nation, efter debaclet om Brexit, ska mista ännu en utrikespolitisk partner.

Enligt vad som rapporteras anser inte han och regeringen att utrikesförvaltningen och enskilda individer har levt upp till de beteenden som USA har rätt att ställa på dem.

Han talar om ett ”felsteg”, men det är oklart om det är ambassadören själv eller någon annan som åsyftas. Det är också oklart om det är läckan i sig eller själva innehållet som ursäkten gäller.

Visserligen har inte ambassadör Darroch skrivit någonting som inte många andra redan har formulerat.

Att president Trump saknar impulskontroll, uppträder stöddigt och omoget samt anses vara både en rasist, homofob och en mobbare är ingenting nytt.

Man kan föreställa sig att Donald Trump och hans administration har beskrivits i mindre smickrande ordalag av även andra länders USA-ambassadörer i sina rapporter hem.

Det uppseendeväckande borde alltså egentligen inte vara innehållet, utan snarare att det läckte ut.

Att den omtalade ”speciella relationen” mellan USA och Storbritannien är just speciell har ingen genom åren kunnat tvivla på.

Det lär den fortsatta vara.

Den är till och med så speciell att den brittiska regeringen nu ber om ursäkt även om det är oklart vad ursäkten egentligen gäller.