En knapp seger för anständigheten

Ledare Artikeln publicerades

Anständigheten vann med 1,5 procentenhet i senatorsvalet i Alabama, USA. Republikanernas kandidat Roy Moore har anklagats för att redan på 1970-talet när han var distriktsåklagare (!) raggat upp och förföljt minderåriga flickor. Moore har trots det gjort både juridisk och politisk karriär.

Han blev först känd i hela USA när han som domare i Alabamas Högsta Domstol beställde ett stort stenmonument som ställdes upp framför domstolsbyggnaden där de tio budorden från bibeln var inhuggna.

Monumentet togs ner sedan Moore förlorat i domstol.

Domstolen ansåg att monumentet stred mot religionsfriheten och den i USA väldigt viktiga lagen att stat och kyrka ska hållas isär. Moore fick också sparken som domare av en etisk kommitté.

Han kom tillbaka som domare – och fick sparken igen efter att ha uppmanat andra domare att inte följa en ny lag som tillät homosexuella i Alabama att gifta sig.

Alabamas senatorsplatser brukar räknas som självklara för republikanerna, men den här gången gick man uppenbarligen för långt.

Moores motståndare Doug Jones vann med 49,9 procent av rösterna mot 48,4 för Moore.

En speciell grupp av väljare anses ha gett Jones segern: svarta väljare och speciellt svarta kvinnor. 98 procent av de svarta kvinnor som röstade i valet lade sin röst på Doug Jones.

För president Donald Trump som stött Roy Moores kandidatur är det ett bakslag på alla sätt.

Han behöver fler sådana.