En övergångslösning på länsstyrelsen

Ledare Artikeln publicerades
Cecilia Schelin Seidegård blir ny tillfällig landshövding i Kalmar län.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Cecilia Schelin Seidegård blir ny tillfällig landshövding i Kalmar län.

Knappt har den enes flyttkartonger burits ut från residenset innan efterträdarens bärs in. Statsrådet Lena Micko meddelade efter torsdagens regeringssammanträde att Cecilia Schelin Seidegård blir ny vikarierande landshövding i Kalmar län.

Sett till meriterna är det alldeles uppenbart att den nya hövdingen har en annan profil och bakgrund än nyss avgångne Tomas Carlzon.

Schelin Seidegård har varit landshövding och chef för länsstyrelsen på Gotland i hela åtta år.

Hon är styrelseordförande i Samhall och i Göteborgs universitet samt ledamot i flera statliga insynsråd. Hon har tidigare haft andra tunga statliga uppdrag.

Den nya landshövdingen har alltså precis det som myndigheten nu behöver: erfarenhet av offentlig förvaltning.

Det är emellertid ingen garanti för att hon lyckas i ämbetet. Men fördelen är både hennes bakgrund samt att hon faktiskt tillträder jobbet redan i nästa vecka.

Rimligen bör hon kunna sätta igång omedelbart och har man tidigare varit landshövding i åtta år behöver man knappast gå någon introduktionskurs. På det sättet tappar inte verksamheten tempo.

Ska man peka på en svaghet i regeringens rekrytering så är det att den har karaktär av övergångslösning. Statsrådet Micko gjorde i sitt pressmeddelande klart att Schelin Seidegård bara har ett vikariat och att det som längst varar till den 30 september nästa år.

Visserligen ger det regeringen gott om tid att rekrytera en ordinarie landshövding till länet.

Efter att ha haft två landshövdingar i rad som båda har fått avgå i förtid är det bra att regeringen verkligen tänker efter och nagelfar olika kandidater för att försöka träffa rätt.

Men en övergångslösning riskerar att innebära att någon mest upprätthåller ett ämbete snarare än utvecklar och bygger nytt.

Bakom vederbörandes rygg fortsätter spekulationerna och positionerandet inför att en ordinarie kraft ska anlända – och en ny kan i det här fallet, som sagt, vara på plats om bara ett par månader eller om ett år.

Man ska emellertid veta att en statlig myndighet, som just länsstyrelsen, knappast är en verksamhet där det ska tas äventyrliga initiativ och genomföras dramatiska förändringar.

Länsstyrelsens verksamhet är reglerad. Statligt anställda har uppgiften att sköta sina jobb i enlighet med lagar och regelverk.

Den verksamheten ska vara bestående och förutsägbar.

Sammantaget är det därför bra att regeringen har agerat så snabbt och dessutom fått in en kraft med erfarenheter som just länsstyrelsen behöver.

Man skulle kunna kalla ankomsten av Cecilia Schelin Seidegård för en välkommen övergångslösning.