Faderlig Löfven och barnvakten Busch Thor

Ledare Artikeln publicerades
Statsminister Stefan Löfven (S) med fru Ulla inför förra helgens VM-bronsmatch i fotbolls-VM.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Statsminister Stefan Löfven (S) med fru Ulla inför förra helgens VM-bronsmatch i fotbolls-VM.

Det finns opinionsmätningar som visar det mesta. Häromdagen kom en som var något annorlunda. Opinionsföretaget Inizio hade frågat svenska folket vilken av partiledarna som de helst hade gjort saker tillsammans med.

Främst är det Stefan Löfven och Ebba Busch Thor som sticker ut.

Stefan Löfven är, exempelvis, den partiledare som svenska folket helst skulle vilja ha som chef, skruva ihop en möbel från IKEA tillsammans med samt låna ut 10 000 kronor till.

Med dessa resultat är säkert inte Löfven missnöjd. Kvar blir bilden av en rättvis fadersgestalt som varken lurar någon eller smiter från det gemensamma jobbet.

Ebba Busch Thor är emellertid den av partiledarna som svenska folket helst skulle engagera som barnvakt, bjuda hem på fest och åka på campingsemester med.

Det är alltså till KD-ledaren man vänder sig om man vill ha roligt och koppla av – med eller utan barn.

Jimmie Åkesson (SD) är dock den som man helst dricker en öl med, även om han i den grenen skuggas tätt av Jonas Sjöstedt (V).

Vänsterpartiledaren är däremot favoriten när det kommer till någon att spela sällskapsspel med. Man får anta att med honom känner svenska folket att de kan vara säkra på att reglerna följs, att han inte fuskar och att han både kan hantera en vinst och en förlust med fattning.

Ulf Kristersson då? Statsministerutmanaren toppar visserligen inte någon av frågeställningarna. Inte heller ligger han i botten.

Där finns nämligen uteslutande Per Bolund (MP) och Isabella Lövin (MP). Den gröna duon har uppenbart en del att jobba på när det handlar om egenskaper som svenska folket har förtroende för.

Kristersson är närmast att ta hem grensegern när det kommer till vem man helst lånar ut 10 000 kronor till; med 15 procent ligger han bara en procentenhet bakom Löfven.

Däremot är det inte många som har moderatledaren som favorit för att bjuda hem på fest. Med blott fyra procent är han verkligen nere på en nivå som, om det skulle bli valresultat, hade riskerat Moderaternas plats i riksdagen.

Förvånad kan knappast någon vara. Kristersson är ju inte mannen som genom TV-rutan ser ut att ha särskilt roligt ens på jobbet,

Och Annie Lööf; hon var ju så populär ett tag? Nej, inte heller hon toppar någon av frågeställningarna.

Bäst går det ifråga om svenskarnas favorit som barnvakt. Med 12 procent ligger hon bakom Ebba Busch Thor (23 procent) och Jonas Sjöstedt (14 procent).

Men så är hon ju, liksom Ebba Busch Thor, småbarnsförälder.

Nyvalda Nyamko Sabuni (L) hamnar inte högt upp i någon fråga. Bäst går hon när det kommer till vem man helst bjuder hem på fest; här får hon nio procent.

Men kanske har Sabuni ännu inte hunnit göra något avtryck, varken positivt eller negativt.

Man får naturligtvis inte ta mätningar som dessa på för stort allvar. Men kanske säger de ändå något om hur svenska folket ser på personerna bakom partiledarskapet?