Finns förlåtelse för en pedofil?

Island Artikeln publicerades
Finns förlåtelse att få för en pedofil och kan statsministerns far vara den som föreslår förlåtelse? Den frågan ställer Håkan Juholt i en kolumn.
Foto:Johan Larsson/TT
Finns förlåtelse att få för en pedofil och kan statsministerns far vara den som föreslår förlåtelse? Den frågan ställer Håkan Juholt i en kolumn.

Finns förlåtelse att få för en pedofil och kan statsministerns far vara den som föreslår förlåtelse?

Frågorna skakar Island och fällde i veckan landets regering. Frågan om förlåtelse är i sin kärna religiös och existentiell och samtidigt den hetaste politiska potatis Island skådat sedan finanskris och Panamaskandal.

De svarta rubrikerna fyller tidningarnas förstasidor när president Guðni Jóhannesson och jag ser ut över havet och mot stenarna där en rund, välmående säl sträcker ut sig. Vi tar tillfället i akt att reflektera över livet, våra liv och om sälens liv och vardag.

Det är nästan vindstilla och solen värmer det vita murbruket på residenset. Platsen är känd redan sedan 1100-talet då mytsomspunne Snorre Sturlasson, bl.a författare till Lilla Eddan, hade en av sina gårdar här. Efter mordet på Sturlasson övertog Norska Kronan egendomen och under medeltiden fungerade byggnaden som bostad åt de högsta norska tjänstemännen på ön. När det danska enväldet infördes på 1600-talet blev gården den danske kungens mäktigaste residens på Island, och är sedan 1944 det självständiga Islands presidentbostad.

Historien är här och nu, så närvarande att den går att ta på. Stoltheten, värdigheten, äran.

Och det är just om ära veckans regeringskris handlar. Om människans möjlighet att återfå sin ära, att inte dömas till livslång förskjutning. En gammal tradition har gjort det möjligt för dömda brottslingar, att fem år efter avtjänat straff, ansöka om att ”få sin ära tillbaka”. Ansökan måste följas av tre rekommendationsbrev som intygar att den dömde blivit en bättre människa.

Ett sådant brev skrevs åt en barndomsvän av Benedikt Sveinsson, far till Islands nu avgående statsminister Bjarni Benediktsson. Vännen hade dömts för sexuellt utnyttjande av minderårig och mer än fem år passerat sedan straffet avtjänats. I somras fick statsministern vetskap om brevet och valde att inte informera övriga regeringen. Breven är personliga och inte offentliga, men detta brev kom fram i media för några dagar sedan och har skakat om Island.

Ett av de tre regeringspartierna, Ljus Framtid, valde att på partiets Facebooksida berätta att förtroendet för statsministern var brutet och att partiet omgående lämnar regeringen. Nyval till världens äldsta, fortfarande aktiva parlament: Alltinget, blir det lördag 28 oktober.

Möjligheten till förlåtelse blir dock ingen valfråga, alla partier är överens om att den gamla lagen om att ”återfå äran”, ska avskaffas.

Och sälen, på stenen vid vattenbrynet, sträcker på halsen, lapar mot solen och gäspar stort.