Fram med fler jobb

Ledare Artikeln publicerades
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och Elisabeth Svantesson (M) ställer mer krav på arbetsmarknadspolititiken. Foto: Lars Pehrson/ TT
Foto:Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och Elisabeth Svantesson (M) ställer mer krav på arbetsmarknadspolititiken. Foto: Lars Pehrson/ TT

Frustrationen ökar över trögheten i mottagningen av nyanlända flyktingar. Alla inser att de måste så snabbt som möjligt komma in i svenska samhället för att kunna jobba och försörja sig själva.

Aldrig tidigare har så många människor på så kort tid kommit till vårt land. 163 000 människor sökte asyl i Sverige under ett år. För att klara uppgiften om jobb och egenförsörjning krävs det mer av nytänkande och kreativitet i arbetsmarknadspolitiken.

I veckan förklarade den tidigare moderata arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson, (M), att arbetslösa och lågutbildade nyanlända flyktingar måste ut i bärskogen i sommar för att plocka bär. Det ställs för lite krav på flyktingarna.

Regeringen med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, (S), är inte främmande för att ställa mer krav på både regeringen, parterna och individerna. En proposition är på väg med mer kravställande.

Men det räcker naturligtvis inte med fler plockare i bärskogen och därmed en begränsning av dagens system för arbetskraftsinvandring. Det vet också det stora och regeringsbärande oppositionspartiet.

Det krävs mer av utbildning (snabbspår) och validering av högutbildade.

I en debattartikel i DN väckte näringsminister Mikael Damberg, (S) och LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson förslag att arbetslösa som bor i Sverige ska gå före i kön till de enkla jobb som finns. Det verkar som Moderaterna är med på förslaget. Regeringspartiet Miljöpartiet säger nej. Självklart kan inte problemet med integrationen bli löst i bärskogen. Men det som sticker i ögonen är att ifjol beviljades 12 000 arbetstillstånd för arbetstagare utanför EU.

LO och regeringen måste prestera mer under det här året för att inte fler nyanlända flyktingar ska fastna i passivitet och utanförskap. Det går bra för svensk ekonomin, de flesta kurvor pekar åt rätt håll och ska Sverige klara flyktingmottagningen är det nu under goda konjunkturer det måste ske.

Socialdemokraterna samlas till kongress i april i Göteborg. Då ska nya regler för arbetskraftsinvandring beslutas jämte kraftfulla insatser för nya jobb och utbildningar. Det finns stora behov i vård och omsorg att tillfredsställa. Arbetslöshet är ett stort slöseri.

Sverige är i dag ett tvåtredjedelssamhälle med förortsområden med hög arbetslöshet och ökad otrygghet. Inte ens landets näringslivstoppar vill se ännu mer ökade klyftor. Det hämmar tillväxt och utveckling.

Sverige måste bli ett mer sammanhållet samhälle för att undvika fortsatt polarisering och utslagning. Det gäller att bygga vidare på den svenska modellen som nyligen hyllats av OECD. Vi ska ha ordning på både statsfinanser (balansmål) och på arbetsmarknaden (kollektivavtal). Nej tack till fler arbetande fattiga (working poor).